
Suroviny
10 ks
- 500 g hladké mouky
- špetka soli
- 60 g cukru
- 20 g vanilkového cukru (plná polévková lžíce)
- 1 kostka droždí
- 70 ml oleje
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- 250 ml vlažného mléka
- mák na posypání
Postup přípravy receptu
-
Mouku nasypeme do mísy, osolíme a zamícháme. Přidáme cukr, droždí a vlažné mléko. Necháme asi 5 min. pracovat.
-
Přidáme olej, vejce a zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, já to obvykle dám do DP na program nudlové těsto, na 15 min promíchat, ale stačí vařečka. Pokud se lepí, přisypeme mouku, záleží, jakou používáme.
-
Necháme asi 3/4 hod vykynout.
-
Těsto rozdělíme na 10 dílů a vyválíme houstičky, já použila metodu „z jednoho pramene“ od cathleen. Makovky dáme na plech s pečícím papírem a přikryjeme utěrkou.
-
Zapneme troubu na 200°. Když je rozpálená (moje asi za 15 min), jsou makovky vykynuté. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem.
-
Troubu nastavíme na 180°a pečeme 20-25 min.
Poznámka od kuchařky
Makovky jsou vynikající a měkoučké i druhý den. Vanilkový cukr píšu na gramáž, dávám vrchovatou polévkovou lžíci, dělám si svůj (vanilkový lusk + cukr do sklenice), voní to úplně jinak než ten kupovaný.
Houstičky jsem pletla podle cathleen, má tam krásně nafocený postup:









