Suroviny
60 ks
- Těsto:
- 125 ml mléka
- 30 g cukru
- 80 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- sůl
- citronová kůra
- 250 g ztuženého tuku
- 2 vejce
- Nádivka:
- 250 g mletého máku
- 300 ml mléka
- cukr
- skořice
- citronová kůra
- 2 lžíce povidel
- Drobenka:
- 80 g másla
- 100 g cukru moučka
- 80 g hrubé mouky
- Na potření:
- 1 vejce
- Na plech:
- olej
Postup přípravy receptu
-
Mák s mlékem povaříme do zhoustnutí, osladíme, přidáme skořici, citronovou kůru a povidla. Nádivku necháme vychladnout.
-
Ohřejeme mléko, osladíme ho a rozdrobíme do něj kvasnice, necháme vzejít kvásek.
-
Na vál prosejeme mouku, přidáme špetku soli, citronovou kůru a nastrouháme tuk, přidáme vejce a vzešlý kvásek.
-
Vypracujeme rukama vláčné těsto, které vyválíme na plát, nakrájíme čtverečky asi 5×5 cm, na každý čtvereček dáme hromádku makové nádivky, protilehlé cípy spojíme, koláčky naskládáme na vymazaný plech, potřeme vejcem a posypeme drobenkou.
-
Pečeme ve vyhřáté troubě při 175 st asi 25 min.
Poznámka od kuchařky
Recept mám ze stolního kalendáře z práce.
Koláčky jsem upekla jen z poloviční dávky, ale nezůstal už ani jeden. Manžel s dcerkou se o ně doslova prali.