Suroviny
- 130 g vody
- 100 g bílého jogurtu
- 60 g cukru
- 2 vanilkové cukry (40 g)
- 3 lžíce oleje
- 60 g změklého másla
- půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením)
- půl lžičky soli
- 500-530 g hladké mouky
- 15-18 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce.
-
Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
-
Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200°C/cca 17-20 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz