![Rychlé domácí housky_5ffc88c19de27.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/rychle-domaci-housky_5ffc88c18b7b9.jpeg)
Suroviny
8 porcí
- 170 g celozrnné pšeničné mouky
- 130 g špaldové mouky
- 300 g žitné chlebové mouky
- 1 kostka droždí (42 g)
- 1 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
- špetka soli
- 400 ml mléka
- Na povrch:
- sůl
- mák
- různá semínka:
- sezam
- slunečnice apod
- osolené rozšehané vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Mouky v míse smícháme se špetkou soli, rozdrobíme do něj droždí, přidáme vejce, máslo a vlahé mléko.
-
Důkladně propracujeme ve vláčné těsto. Necháme kynout asi 1,5 hodiny, během kynutí těsto srazíme 3 x vařečkou a znova necháme vykynout.
-
Z těsta na vále vyválíme bochánek a následně šišku, kterou rozdělíme na stejné díly. Z nich pak dle svého oblíbeného způsobu formuje housky, dalamánky, rohlíky apod.
-
Na plechu necháme ještě kynout 30 min., pak potřeme vejcem a posypeme solí, mákem, semínky.
-
Troubu vyhřejeme na 200°C, vložíme hrnek s vodou. Pečeme při 190°C asi 35 min., pak troubu vypneme a necháme ještě 10 min dojít. Já pekla horkovzduchem, v závěru pak vypnu teplotu a nechám ventilátor běžet.
S těstem se velice dobře pracuje, je tvárné jako plastelína.
Poznámka od kuchařky
Název mě napadl tak, že původně to měly být Celozrnné housky podle Betiny, ale zjistila jsem stav mouky a proto jsem kombinovala.