Rychlé domácí housky

422
- reklama -

Suroviny
8 porcí

170 g celozrnné pšeničné mouky
130 g špaldové mouky
300 g žitné chlebové mouky
1 kostka droždí (42 g)
1 vejce
100 g rozpuštěného másla
špetka soli
400 ml mléka
Na povrch:
sůl
mák
různá semínka:
sezam
slunečnice apod
osolené rozšehané vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Mouky v míse smícháme se špetkou soli, rozdrobíme do něj droždí, přidáme vejce, máslo a vlahé mléko.


    Zobrazit celý recept

  2. Důkladně propracujeme ve vláčné těsto. Necháme kynout asi 1,5 hodiny, během kynutí těsto srazíme 3 x vařečkou a znova necháme vykynout.

  3. Z těsta na vále vyválíme bochánek a následně šišku, kterou rozdělíme na stejné díly. Z nich pak dle svého oblíbeného způsobu formuje housky, dalamánky, rohlíky apod.

  4. Na plechu necháme ještě kynout 30 min., pak potřeme vejcem a posypeme solí, mákem, semínky.

  5. Troubu vyhřejeme na 200°C, vložíme hrnek s vodou. Pečeme při 190°C asi 35 min., pak troubu vypneme a necháme ještě 10 min dojít. Já pekla horkovzduchem, v závěru pak vypnu teplotu a nechám ventilátor běžet.

    S těstem se velice dobře pracuje, je tvárné jako plastelína.

Poznámka od kuchařky

Název mě napadl tak, že původně to měly být Celozrnné housky podle Betiny, ale zjistila jsem stav mouky a proto jsem kombinovala.