
Suroviny
13 ks o velikosti menšího vajíčka
- 4 středně velké brambory
- 8 polévkových lžic polohrubé mouky
- 1/4 sáčku prášku do pečiva
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na malých slzičkách na struhadle, trošku „vyždímáme“ puštěnou šťávu, osolíme, přidáme mouku s práškem do pečiva a dobře promícháme. Tvoříme menší válečky, kuličky – prostě tvary, jaké chceme mít a zaváříme do vroucí vody.
-
Asi tak po 7 minutách knedlíčky vyplavou,ale necháme ještě další 3 minutky na mírném plameni dojít.
-
Pak knedlíčky vyndáme, necháme okapat a podáváme buď jako přílohu k různě upraveným masům, nebo lze i samostatně s osmaženou cibulkou, slaninkou, brynzou a podobně.
Poznámka od kuchařky
Takto dělávala moje teta v Novém Světě v Dolní Suché u Havířova a sypala je osmaženou slaninou.Říkávala tomu“havířské galušky ze špyrkem“:-)Nám se sestrou jako dětem hodně chutnaly.Dělávám je také už dlouhá léta a nenapadlo mě,že by tady taková bezvajíčková příloha nebyla.Tak další hodně podobnou verzi přidávám.