Rychlé bramborové knedlíky se slaninou a pórkem

91
- reklama -

Suroviny
30 ks knedlíků o průměru cca 3cm

380 g uvařených brambor (i z předešlého dne)
180 g solamylu
2 lžíce soli do vody na knedlíky
2 lžíce oleje na promaštění uvařených knedlíků
Na posypání knedlíků:
vyškvařená slanina podle potřeby (nejméně 150 g)
trochu vyškvařeného tuku ze slaniny na omaštění (cca 5 lžic)
jemně nakrájený pórek podle potřeby (cca 8 cm dlouhá část bílá i zelená)

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce dáme vařit vodu.

  2. Do mísy na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme brambory, přidáme cca 170 g solamylu a rukama vypracujeme těsto. Podle potřeby přisypeme trošku solamylu, těsto by mělo mít hustotu jako dobře rozpracovaná dětská modelína (plastelína).

  3. Z těsta pomocí kávové lžičky odkrajujeme menší kousky a mezi navlhčenými dlaněmi tvarujeme kulaté knedlíky o průměru cca 3 cm. Vytvarované kuličky také můžeme pomocí vidličky zploštit. Knedlíky klademe na navlhčený talíř,nebo navlhčenou pracovní plochu.

  4. Až máme vytvarované všechny knedlíky, dáme do vroucí vody 2 lžíce soli a vložíme polovinu knedlíků.
    Vařečkou je ode dna promícháme a vaříme 3 minuty.

  5. Hrnec odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut stát. Poté knedlíky děrovanou naběračkou vytáhneme do mísy, pokapeme lžící oleje a promícháme.
    Vodu v hrnci opět uvedeme k varu a celý proces vaření s druhou várkou knedlíků zopakujeme.

  6. Knedlíky podáváme buď jako samostatné jídlo na slano, posypané vyškvařenou slaninou, nakrájeným pórkem a omaštěné trochou tuku ze slaniny.
    Můžeme je také podávat jako sladké jídlo, posypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
    Knedlíky jsou také velice dobré jako příloha.

Poznámka od kuchařky

Podle svých zkušeností doporučuji dát solamylu do nastrouhaných brambor na začátku zpracování o trošku méně.

Když budete mít těsto o něco řidší(podle odrůdy brambor),solamyl dosypete.

Když se bude těsto při zpracování malinko rozpadat a bude se špatně pojit, přidáte trochu vody.

Po vychladnutí jsou knedlíky tuhé, postačí je ohřát na pařáku v kastrolu pod pokličkou.

Můžete také část knedlíků zamrazit.