
Suroviny
30 ks knedlíků o průměru cca 3cm
- 380 g uvařených brambor (i z předešlého dne)
- 180 g solamylu
- 2 lžíce soli do vody na knedlíky
- 2 lžíce oleje na promaštění uvařených knedlíků
- Na posypání knedlíků:
- vyškvařená slanina podle potřeby (nejméně 150 g)
- trochu vyškvařeného tuku ze slaniny na omaštění (cca 5 lžic)
- jemně nakrájený pórek podle potřeby (cca 8 cm dlouhá část bílá i zelená)
Postup přípravy receptu
-
Do většího hrnce dáme vařit vodu.
-
Do mísy na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme brambory, přidáme cca 170 g solamylu a rukama vypracujeme těsto. Podle potřeby přisypeme trošku solamylu, těsto by mělo mít hustotu jako dobře rozpracovaná dětská modelína (plastelína).
-
Z těsta pomocí kávové lžičky odkrajujeme menší kousky a mezi navlhčenými dlaněmi tvarujeme kulaté knedlíky o průměru cca 3 cm. Vytvarované kuličky také můžeme pomocí vidličky zploštit. Knedlíky klademe na navlhčený talíř,nebo navlhčenou pracovní plochu.
-
Až máme vytvarované všechny knedlíky, dáme do vroucí vody 2 lžíce soli a vložíme polovinu knedlíků.
Vařečkou je ode dna promícháme a vaříme 3 minuty. -
Hrnec odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut stát. Poté knedlíky děrovanou naběračkou vytáhneme do mísy, pokapeme lžící oleje a promícháme.
Vodu v hrnci opět uvedeme k varu a celý proces vaření s druhou várkou knedlíků zopakujeme. -
Knedlíky podáváme buď jako samostatné jídlo na slano, posypané vyškvařenou slaninou, nakrájeným pórkem a omaštěné trochou tuku ze slaniny.
Můžeme je také podávat jako sladké jídlo, posypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
Knedlíky jsou také velice dobré jako příloha.
Poznámka od kuchařky
Podle svých zkušeností doporučuji dát solamylu do nastrouhaných brambor na začátku zpracování o trošku méně.
Když budete mít těsto o něco řidší(podle odrůdy brambor),solamyl dosypete.
Když se bude těsto při zpracování malinko rozpadat a bude se špatně pojit, přidáte trochu vody.
Po vychladnutí jsou knedlíky tuhé, postačí je ohřát na pařáku v kastrolu pod pokličkou.
Můžete také část knedlíků zamrazit.