
Suroviny
4 porce
- 50 g špeku
- velká cibule
- 1/2 KL kmínu
- mletý pepř
- sůl (nebo Vegeta)
- 1 KL mouky (nebo záklechtka)
- 1 litr vody
Postup přípravy receptu
-
V hrnci necháme povolit pokrájený špek, přihodíme nakrájenou cibuli a smažíme dosklovita, až dohněda.
Přihodíme kmín, zaprášíme moukou, krátce smažíme, zalijeme vodou a povaříme, (můžeme zjemnit smetanou, nebo stačí mléko). -
Lze rozmixovat (tyčovým mixerem, máme-li jaký) a můžeme zavařit vejce, těstoviny, noky, brambory, nebo podávat s krutonky – nejlépe chlebovými, nebo s topinkou, třeba i s topinkou se sýrem zapečenou v troubě či pod grilem.
Poznámka od kuchařky
U nás v poledne musí být políffka i kdyby to měla být jenom osolená, mastná, teplá voda s česnekem.
V lednici bylo jak po sarančatech, ale špek je u nás vždycky, bo jak zpívá Pavel Dobeš: „…že jak něni špeku, tak něsu vykony,“
Ve stresu, v časovém presu, vzniklo toto a je to kupodivu i jedlé.
Zdroj: až po uvaření, jsem cosi podobného našel na netu.