Rychlá špeková polévka

144
- reklama -

Suroviny
4 porce

50 g špeku
velká cibule
1/2 KL kmínu
mletý pepř
sůl (nebo Vegeta)
1 KL mouky (nebo záklechtka)
1 litr vody

Postup přípravy receptu

  1. V hrnci necháme povolit pokrájený špek, přihodíme nakrájenou cibuli a smažíme dosklovita, až dohněda.
    Přihodíme kmín, zaprášíme moukou, krátce smažíme, zalijeme vodou a povaříme, (můžeme zjemnit smetanou, nebo stačí mléko).

  2. Lze rozmixovat (tyčovým mixerem, máme-li jaký) a můžeme zavařit vejce, těstoviny, noky, brambory, nebo podávat s krutonky – nejlépe chlebovými, nebo s topinkou, třeba i s topinkou se sýrem zapečenou v troubě či pod grilem.

Poznámka od kuchařky

U nás v poledne musí být políffka i kdyby to měla být jenom osolená, mastná, teplá voda s česnekem.

V lednici bylo jak po sarančatech, ale špek je u nás vždycky, bo jak zpívá Pavel Dobeš: „…že jak něni špeku, tak něsu vykony,“

Ve stresu, v časovém presu, vzniklo toto a je to kupodivu i jedlé.

Zdroj: až po uvaření, jsem cosi podobného našel na netu.