Suroviny
4 – 6 podle velikosti králíka
- 1 králík (nebo i jen porce podle potřeby)
- 400 g Váhalovy slaniny (nebo podobné libové a prouzené – část nakrájíme na plátky na dno pekáčku a zbytek necháme pro králíka)
- 350 g mražené zeleniny (pod svíčkovou)
- 1 fialová cibule
- mleté nové koření
- mletý bobkový list
- mletý pepř
- špetka bylinkové vegety
- 2 lístky rozmarýnu
- 3 lístky libečku
- špetička soli
- 2 dcl červeného vína
- 1 kysaná smetana
- brusinky
- trochu tuku (sádla – do pekáčku)
Postup přípravy receptu
-
Očištěného králíka prošpikujeme částí slaniny nakrájené na kostky slaninou a cibulí, dáme oboje i do břišní dutiny a bříško uzavřeme jehlami (porce jen prošpikujeme).
-
Necháme chvilku odležet.
-
Mezitím si rozehřejeme tuk v pekáčku a plátky slaniny ho vysteleme.
-
Troubu předehřejeme na 200°C.
-
Pečeme v zakrytém pekáčku na 200°C asi 60 min. V průběhu pečení obracíme a seškrabujeme výpek ze stěn pekáčku, podléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby podlejeme vařící vodou.
-
V závěru pečení (asi 10 min) podlijeme 2dcl vína (já použila italské červené Lambrusco – mírně perlivé a nasládlé) a přidáme sáček zeleniny.
-
Po změknutí masa, maso vyndáme a obereme.
-
Šťávu i se zeleninou rozmixujeme nebo propasírujeme. Přidáme kysanou smetanu a trochu brusinek a promícháme. Pokud potřebujeme upravit hustotu omáčky, zahustíme hladkou moukou.
-
Vrátíme maso do omáčky a prohřejeme. Promícháme, aby se vše spojilo.
-
Na talíř pak ještě porce ozdobíme brusinkami. Jako příloha se hodí knedlíky i kolínka apod.
Poznámka od kuchařky
Valhalovu slaninu mají v Albertu a plně se vyrovná anglické, podle mě nejen cenově ale někdy i chuťově ji předčí.
Doba pečení je velice orientační, jakmile se dá lehce maso odloupnout, je hotové.
Jinak tenhle recept vznikl jako žádost oslavence v rodině, že chce svíčkovou a smí jíst jen drůbeží a max. králičí maso