Rychlá fazolová polévka

115
- reklama -

Suroviny
4 porce

3 velké brambory
1 máslové bílé fazole ve slaném nálevu (Butter beans)
5 dkg paprikáše
100 – 150 ml smetany 33%
sůl
1 lžíce (necelá) mouky na zásmažku
1 malá cibule (dávám jemnou bílou)
1 čajová lžička cukru moučka a 1,5 lžičky jablečného octa na případné dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Okrájíme brambory a dáme je vařit do 1 litru vody.

  2. Připravíme jíšku. Na kousíčku másla zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku, uděláme světlou jíšku.

  3. Jíšku, 1/2 konzervy fazolí (lák i fazole) dáme do mixeru a umixujeme na hustou kašičku.

  4. Z mixéru přendáme do hrnce, přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily, přidáme (lépe předem na pánvi osmažený) paprikáš a zbylé fazole (již bez slaného nálevu – tj. používám jen polovinu nálevu z celé konzervy). Ještě povaříme, dokud brambory a fazole nezměknou. Poté přimícháme cca 100 ml-150 ml smetany-šlehačky – používám 33% v krabičce (pouze tu, kde je napsáno pasterizováno).

  5. Hotovou polévku můžeme dochutit octem a cukrem. V šálku smícháme lžičku moučkového cukru a lžičku jablečného octa, přimícháme do polévky asi ještě 1 minutu povaříme a odstavíme. Polévka je hotová.

Poznámka od kuchařky

Paprikáš, případně jinou uzeninu, je lépe předem osmažit na pánvi, pustí šťávu. Protože paprikáš je pikantní kořeněný salám, okoření tak celou polévku a kromě soli již není třeba přidávat další.

http://www.woman-today.cz