Suroviny
20-25 porcí
- 400 g bezlepkové mouky (Jizerka a směsi, viz. foto, vše po 1/3)
- 200 g moučkového cukru
- 2 celá vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 0,5 dl oleje (řepkový nebo slunečnicový)
- 200 g bílého jogurtu neodtučněného
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 ČL mleté skořice
- Náplň:
- 1 polotučný tvaroh ve vaničce
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- moučkový cukr dle chuti
- Drobenka:
- kokos, ovesné vločky bezlepkové, rýžová mouka (krupička), máslo, cukr krupice
- ovoce – rybíz, nebo cokoliv jiného
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme suchou směs, tj.mouky, prášek do pečiva, skořici, rozhrneme do stran a uděláme důlek, do důlku dáme cukr, vanilkový cukr a znovu rozhrneme a uděláme důlek. V druhé misce rozmícháme celá vejce s jogurtem, tekutou směs nalijeme do cukrového důlku, začneme promíchávat vařečkou, přidáme olej a vlažné máslo. Umícháme hladké těsto.
-
V misce od tekuté směsi rozmícháme tvaroh s moučkovým cukrem a pudinkovým práškem.
-
Ovoce opláchneme a osušíme.
-
Připravíme drobenku: smícháme všechny suché ingredience, přidáme kousky másla a mezi prsty promneme (tolik, aby se vše dobře spojilo, ale zároveň stále drobilo).
-
Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, lžičkou uděláme tvarohové ostrůvky, poklademe ovocem a navrch posypeme drobenkou. Protože je v drobence kokos, pečeme mírně a na spodnějším roštu (v el. troubě peču na 160 °C).
Poznámka od kuchařky
Pokud budete dávat sladší ovoce, může se v těstě snížit množství cukru.
Drobenku dělám množstevně od oka, množství kokosu se rovná cca množství cukru, rýžové mouky, vloček, pak přidávám kousky másla podle potřeby.
Koláč je jemný a nadýchaný.