Rybízový fofr koláč / bublanina

92
- reklama -

Suroviny
na hlubší plech

3 domácí vejce (já dal 4 kupovaná)
450 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
180 g cukru krupice
vanilkový cukr
160 ml oleje
220 ml mléka
citronová kůra dle chuti
cca 600 g očištěného červeného rybízu (nebo višně)
drobenka – není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce dáme do mísy a s cukry je vyšleháme do husté pěny. Poté přidáme olej s vlažným mlékem, promícháme, nasypeme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou. Vše řádně promícháme, část těsta nalijeme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu, rozetřeme, posypeme polovinou rybízu, nejlépe ne zcela rozmrzlého nebo čerstvého, tu přelijeme zbylým těstem, opět rozetřeme a to posypeme zbylým rybízem.

  2. Kdo chce, může koláč před pečením posypat drobenkou, ale je výborný je i bez ní.

  3. Pečeme v předehřáté troubě (na 170) dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.

  4. Po vychladnutí pokrájíme a podáváme. Před podáváním můžeme pocukrovat.

Poznámka od kuchařky

Recept je od babiččiny kamarádky z mládí. Našel jsem ho mezi jejími recepty a protože mi v mrazáku překážela mistička s rybízem… Rybíz není zrovna ovoce, které bych vyhledával, ale koláč nám moc chutnal.

V poznámce ještě stálo, že rybíz lze zaměnit za višně bez pecek, též částečně zmrzlé nebo čerstvé.