![Rybízovo-jablečný koláč s oříškovou příchutí bez lepku, mléka a vajec_5ff8291c78507.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/rybizovo-jablecny-kolac-s-oriskovou-prichuti-bez-lepku-mleka-a-vajec_5ff8291c671ec.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- 300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 100 g hladké čirokové mouky (Adveni Medical)
- 25 g mouky ze slunečnicových semínek (Adveni Medical)
- 25 g mouky z vlašských ořechů (Adveni Medical)
- 1/2 lžičky Xanthanu
- 1 prášek do pečiva
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce oleje
- 420 ml vody
- 2-3 jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
- 2 hrsti černého rybízu (může být i mražený)
Postup přípravy receptu
-
Všechny mouky promícháme s xanthanem, práškem do pečiva a cukrem. Přidáme olej a vodu a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto.
-
Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem a posypeme strouhanými jablky a rybízem. Ovoce rukou trochu zatlačíme do těsta.
-
Pečeme při 160°C asi 25 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámka od kuchařky
Ovoce i oříškové a semínkové mouky je možné obměňovat podle stavu spíže a mrazáku.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Kuchařka: petram