
Suroviny
660 ml
- 500 ml vylisované šťávy z červeného rybízu
- 450 ml krystalového cukru
Postup přípravy receptu
-
Rybíz opláchneme, neobíráme, ale i se střapcema nameleme na odšťavňovacím mlýnku. Do širšího hrnce nejlépe s nepřilnavým dnem nalijeme vylisovanou šťávu, uvedeme k varu a vaříme 5minut.
-
Přidáme cukr a za stálého míchání vaříme 3-4minuty. Ihned přes trychtýř naléváme do čistých skleniček a dobře uzavřeme víčkem. Z této jedné várky budeme mít 660ml rybízové marmelády (2 skleničky od Tatarky o obsahu 250 g + 1 sklenička od Křeníku o obsahu 160 g).
-
Podle kyselosti rybízu můžeme poměr cukru upravit i na 1:1.
-
Já jsem si jednu várku marmelády ochutila skořicí a hřebíčkem. Dala jsem do 100 ml vody povařit 1 celou skořici s 10 hřebíčky. Vývar jsem nechala zredukovat na 50 ml, přidala jsem ho do šťávy a pak dále dle postupu.
Poznámka od kuchařky
Tento recept na pikantní marmeládu plnou vitamínů(je to opravdu jen chvilka vaření)mám od zde přítomné kuchařinky Rebeky, za což jí velice děkuji:-)
Měla jsem 4a1/2l šťávy, vařila jsem po 1/2l dávkách a hotová marmeláda byla do 3/4hodiny nádherně tuhá.









