Suroviny
- 1 litr šťávy z červeného rybízu
- 1 kg krystalového cukru
- 1 Gelfix 1:1 (nebo želírfix 1:1)
Postup přípravy receptu
-
Rybíz opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a pomeleme na mlýnku na ovoce.
-
Vylisovanou šťávu nalijeme do kastrolu a promícháme s Želírfixem. Vaříme od bodu varu 1 minutu a potom přisypáváme po částech cukr tak, abychom nepřerušili var. Vaříme na mírném plameni dalších 5 minut. Pokud budeme vařit prudce, tak se nám vytvoří hodně pěny. Při vaření a míchání neseškrabujeme usazenou pěnu na stěnách kastrolu.
-
Ukončíme var a necháme 2 – 3 minuty stát. Na povrchu uvařené marmelády se usadí pěna, kterou opatrně sebereme.
-
Marmeládu naplníme do skleniček a sterilujeme 10 – 15 minut při 90°C.
-
Sebraná pěna se dá použít na přípravu šťávy.
-
Pěnu odhadem odměříme, vlijeme zpět do kastrolu a na 1 díl pěny přidáme 4 díly vody.
-
Rozmícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu.
-
Vypnuté necháme chvíli stát a potom přecedíme přes velmi husté sítko.
-
Nalijeme do malé PET láhve a uložíme do chladničky.
-
Před použitím ředíme šťávu s vychlazenou vodou podle chuti asi 1:10.