Rybízová marmeláda a šťáva z pěny

57
- reklama -

Suroviny

1 litr šťávy z červeného rybízu
1 kg krystalového cukru
1 Gelfix 1:1 (nebo želírfix 1:1)

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a pomeleme na mlýnku na ovoce.


    Zobrazit celý recept

  2. Vylisovanou šťávu nalijeme do kastrolu a promícháme s Želírfixem. Vaříme od bodu varu 1 minutu a potom přisypáváme po částech cukr tak, abychom nepřerušili var. Vaříme na mírném plameni dalších 5 minut. Pokud budeme vařit prudce, tak se nám vytvoří hodně pěny. Při vaření a míchání neseškrabujeme usazenou pěnu na stěnách kastrolu.

  3. Ukončíme var a necháme 2 – 3 minuty stát. Na povrchu uvařené marmelády se usadí pěna, kterou opatrně sebereme.

  4. Marmeládu naplníme do skleniček a sterilujeme 10 – 15 minut při 90°C.

  5. Sebraná pěna se dá použít na přípravu šťávy.

  6. Pěnu odhadem odměříme, vlijeme zpět do kastrolu a na 1 díl pěny přidáme 4 díly vody.

  7. Rozmícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu.

  8. Vypnuté necháme chvíli stát a potom přecedíme přes velmi husté sítko.

  9. Nalijeme do malé PET láhve a uložíme do chladničky.

  10. Před použitím ředíme šťávu s vychlazenou vodou podle chuti asi 1:10.