Suroviny
- 1 kg rybího masa (Kapr, Amur)
- cca 150 g vepřových kůží
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky mletého pepře
- majoránka
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Očištěné ryby naporcujeme na podkovy a v osolené vodě povaříme.
-
Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Po vychladnutí maso pečlivě obereme od kostiček a kůže.
-
Očištěné vepřové kůže vypereme a vaříme asi 10 minut. Pak vodu slijeme a kůže vaříme znovu v čisté vodě do poloměkka asi hodinu. Uvařené kůže vyjmeme a masovém strojku společně s cibulí a stroužkem česneku pomeleme. Vývar z kůží si ponecháme, použijeme jej později.
-
K rybímu masu, pomletým kůžím s cibulí a česnekem přidáme pepř a majoránku, osolíme, přilejeme vývar z kůží a promícháme.
-
Vývaru by nemělo být moc, jen tolik, aby masová směs byla kompaktní a nebyla moc řídká.
-
Směsí naplníme obal na tlačenky, vložíme do hrnce s vodou a zvolna vaříme asi 40 minut.
-
Po uvaření položíme tlačenku na tác či pekáč, propícháme jehlou, abychom se zbavili vzduchu, který se do ní při plnění dostal. Necháme trochu zchladnout, zatížíme prkýnkem a tlačenku necháme vychladnout.
-
Během chladnutí je dobré tlačenku občas otočit, aby se maso rovnoměrně rozmístilo a nekleslo ke dnu.
-
Rybí tlačenka je libová, díky vepřovým kůžím by nikdo nehádal, že se jedná o rybí maso.
Poznámka od kuchařky
Zdroj – kuchařka Myslivec a rybář v kuchyni, autor Vladimír Doležal, vydalo nakladatelství Dona.