![Rybí polévka z pečených rybích hlav_5ff6d6a5d345b.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/rybi-polevka-z-pecenych-rybich-hlav_5ff6d6a5c4037.jpeg)
Suroviny
- kapří hlavy a odřezky (minimálně 4-5 ks)
- kapří vnitřnosti (u nás bez jiker)
- mrkev, petržel, celer v poměru 1-2-3
- cibule i slupkou
- celý pepř
- nové koření cca 4-5 kuliček
- máslo
- hladká mouka
- sůl
- mletý pepř
- krutony z rohlíků
Postup přípravy receptu
-
Důkladně očištěné hlavy a oškrábanou kořenovou zeleninu uložíme na plech s vyšším okrajem. Přidáme cibuli, dva tenčí plátky másla a dáme nepřikryté do trouby vyhřáté na 190-200 stupňů. Pečeme 25-30 minut. Řiďte se zkušeností se svou troubou.
-
Když hlavy i zelenina začnou zlátnout, vše přesuneme do většího hrnce. Zalijeme vodou tak, aby vše bylo ponořené tak akorát. Přidáme veškeré koření, sůl a vaříme táhlým varem do měkka.
-
Mezitím uvaříme všechny vnitřnosti v lehce osolené vodě do měkka, ale nesmí se rozvařit. Uvařené hlavy scedíme a obereme. Čistý vývar z hlav zahustíme jíškou z másla, zalitou částí odebraného vývaru.
-
Zasmaženou polévku vaříme pomalu cca 20 minut. Mezitím nakrájíme všechno obrané maso a vnitřnosti. Vrátíme do povařené polévky. Vyvařenou zeleninu do polévky nedávám, ale kdo chce, může přidat.
-
Polévku už jen krátce povaříme, dochutíme podle chuti mletým pepřem nebo solí a podáváme s rohlíkovými krutony opečenými na másle.
Poznámka od kuchařky
Inspirovala jsem se receptem z televize, kde jsem to viděla a chtěla vyzkoušet. Nikdy bych nevěřila, že když se hlavy pečou, můžou tak vonět. Polévka je silná a má intenzivní chuť. Mrkev pečením dost zesládne, tak jsem do vody s opečenými hlavami dala jen polovinu, aby polévka nebyla sladká.