Suroviny
10 porcí
- 2 kapří hlavy + rybí vnitřnosti
- 100 g másla
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 150 g celeru
- 1 cibule (asi jako střední jablko)
- 5 rohlíků na kostky
- 2 sáčky Hrachové polévky se slaninou Vitana
- sůl
- kmín
- muškátový oříšek
- muškátový květ
Postup přípravy receptu
-
Očištěné hlavy vaříme v osolené vodě, kmín dáme do gázy nebo do vajíčka na čaj a dáme vařit s hlavami.
-
Do jiného kastrůlku dáme vařit vyčištěné vnitřnosti.
-
Hlavy trvají asi půl hodinky, vnitřnosti 20 minut. Hlavy vyndáme a maso obereme. Vnitřnosti vyndáme a nasekáme spolu s masem z hlav.
-
Veškerou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
-
Do hrnce dáme máslo a na něm orestujeme zeleninu. Zalijeme vývarem z hlav, asi tři čtvrtě litru si necháme stranou. Zeleninu povaříme asi 15 minut, přidáme obrané maso a ještě povaříme. Do hotové polévky zavaříme tu hrachovku rozmíchanou ve zbytku vývaru.
-
Ochutnáme, přidáme oříšek a květ, případně dosolíme. Nandáme na talíř a na vršek dáme kostky těch rohlíků co jsme si opekli v troubě do křupava.
Poznámka od kuchařky
Na vysvětlenou: Ta hrachovka se tam dává, protože hrách strhne tu rybí chuť, která někomu vadí. A mohu dokázat – byli jedlíci co mi tvrdili ryby nejím, to bych poznal a ty si z nás děláš legraci. Nedělal a jedli. Foto přidám až ji budu příští týden dělat.