- reklama -
Suroviny
4 porce
- libovolné maso i s kostmi – hovězí, vepřové, u nás kuřecí
- cibule vcelku
- kořenová zelenina – část nechat vcelku, část jemně nastrouhat (celer, mrkev, petržel – v poměru cca 3:2:1, nebo jak kdo má rád)
- máslo
- krupice hrubá, event. dětská
- sůl
- pepř bílý mletý
- špetka zázvoru sušeného mletého
- špetka muškátového květu nebo oříšku
- petrželka – drobně pokrájet
- houska nebo rohlík – nakrájet na kostičky a osmažit na másle (na každého strávníka cca 1/2 rohlíku)
Postup přípravy receptu
-
Masový vývar:
maso i s kostmi uvařit spolu s cibulí a kořenovou zeleninou vcelku. Přecedit, maso obrat a nakrájet na menší kousky. Kdo má rád hodně zeleniny, může ji drobně nakrájet a přidat do hotové polévky. -
na másle orestovat nastrouhanou zeleninu a zalít vývarem
-
na pánvi na másle osmažit krupici do růžova, zavařit ji do vývaru se zeleninou, okořenit a nechat provařit
-
do vařené polévky vložit obrané maso, nechat prohřát a nakonec vsypat zelenou petrželku. Servírovat s osmaženou houstičkou.
Poznámka od kuchařky
Pro vegetariány lze uvařit ze zeleninového vývaru.
Polévka svým vzhledem připomíná rybí polévku – jikry nahradila osmažená krupice.
Recept na pravou rybí polévku je zde: https://www.toprecepty.cz/recept/24508-mamincina-v…
Kuchařka: Nadja