Rybí filety pod bylinkovo – smetanovým kabátkem / parní hrnec

72
- reklama -

Suroviny
2 porce

2 Rybí filety
sůl
5 snítek petrželky
2 listy šalvěje
citronová šťáva
zakysaná smetana
100 g sýr tvrdý
2 stroužky česneku
4 cherry rajčátka
1 lžíce másla (rozpuštěného)
Nové brambory
čerstvý libeček
sůl
kmín drcený

Postup přípravy receptu

  1. Rybí filety očistíme a lehce osušíme. Pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a necháme chvilku uležet.

  2. Zakysanou smetanu si lehce osolíme, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené rajčátka, rouehřáté máslo a najemno pokrájené bylinky. Směs promícháme.

  3. Rybí filety si položíme do parní nádoby, navršíme na ně smetanovou směs, přiklopíme poklicí a dáme pařit.

  4. Brambory si očistíme kartáčkem, rozkrájíme na čtvrtky, opláchneme, lehce osušíme, osolíme je, okmínujeme a posypeme najemno pokrájeným libečkem. Dáme je do parní nádoby.

  5. Po pěti minutách paření ryby, přidáme brambory pod nádobu s rybou a paříme ještě asi 15 – 20 minut – dle typu brambor.

  6. Pokud nám zbyde zakysanková směs, tak si jí můžeme dát k obědu, jako studenou omáčku na brambory.

  7. Já jsem si udělala zakysanku s česnekem, rajčaty a solí. Nemám moc ráda tatarku a tahle studená omáčka je u nás hodně v oblibě. Pro Špagetku: šalvěj lze nahradit libečkem ;-).

Poznámka od kuchařky

Pod file si můžete dát do parní nádoby pečící papír – ustřihnete požadovanou velikost, uděláte do něj dírky (aby jím mohla proudit pára) a na něj položíte připravené filety.

Tohle je další z variant na lehké a poměrně bezpracné a zdravé jídlo z „parníku“.