
Suroviny
2 porce
- 2 Rybí filety
- sůl
- 5 snítek petrželky
- 2 listy šalvěje
- citronová šťáva
- zakysaná smetana
- 100 g sýr tvrdý
- 2 stroužky česneku
- 4 cherry rajčátka
- 1 lžíce másla (rozpuštěného)
- Nové brambory
- čerstvý libeček
- sůl
- kmín drcený
Postup přípravy receptu
-
Rybí filety očistíme a lehce osušíme. Pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a necháme chvilku uležet.
-
Zakysanou smetanu si lehce osolíme, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, na kostičky nakrájené rajčátka, rouehřáté máslo a najemno pokrájené bylinky. Směs promícháme.
-
Rybí filety si položíme do parní nádoby, navršíme na ně smetanovou směs, přiklopíme poklicí a dáme pařit.
-
Brambory si očistíme kartáčkem, rozkrájíme na čtvrtky, opláchneme, lehce osušíme, osolíme je, okmínujeme a posypeme najemno pokrájeným libečkem. Dáme je do parní nádoby.
-
Po pěti minutách paření ryby, přidáme brambory pod nádobu s rybou a paříme ještě asi 15 – 20 minut – dle typu brambor.
-
Pokud nám zbyde zakysanková směs, tak si jí můžeme dát k obědu, jako studenou omáčku na brambory.
-
Já jsem si udělala zakysanku s česnekem, rajčaty a solí. Nemám moc ráda tatarku a tahle studená omáčka je u nás hodně v oblibě. Pro Špagetku: šalvěj lze nahradit libečkem ;-).
Poznámka od kuchařky
Pod file si můžete dát do parní nádoby pečící papír – ustřihnete požadovanou velikost, uděláte do něj dírky (aby jím mohla proudit pára) a na něj položíte připravené filety.
Tohle je další z variant na lehké a poměrně bezpracné a zdravé jídlo z „parníku“.









