Suroviny
2 porce
- rybí filety
- citron čerstvý
- sůl
- olivový olej 1 lžíce
- petrželka 5 snítek
- Omáčka:
- olivový olej 1 lžička
- cibule malá
- mrkev 1 větší
- žampiony 3 ks větší
- pór (bílá část)
- sojová omáčka 5 lžic
- rybí omáčka 2 lžičky
- víno bílé suché (voda) 0,5 – 1 dcl
- solamyl 1/2 lžičky
- rýžové nudle
Postup přípravy receptu
-
Rybí filety si prořízneme na větší plátky.
-
V misce si smícháme najemno nastrouhanou kůru z půlky citronu (omytého), najemno nasekanou petrželku, olivový olej, sůl a šťávu ze čtvrtiny citronu.
-
Touto směsí natřeme připravené filety, zavineme je do rolek( uzlíků) a zpevníme špejlemi.
-
Do kastrolu si nalijeme vodu, přidáme nastrouhanou kůru z druhé poloviny citronu a šťávu ze zbylého citronu. Do kastrolku vložíme pařáček, položíme na něj rybí balíčky, hrnec zakryjeme čistou utěrkou (/i papírovou) a přiklopíme poklicí. Na sporáku přivedeme k varu, ztlumíme a na mírném ohni paříme asi 15 minut.
-
V jiném hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní rýžové nudle a vaříme asi 2 min. Poté zcedíme a uchováme v teple.
-
Mrkev, žampiony a pórek si nakrájíme na tenké plátky, cibuli na půlkolečka.
-
Na širší pánvi si rozehřejeme olej, přidáme cibuli a mrkev a necháme pár minut restovat (mrkev začne pouštět barvu). Poté přidáme žampiony, lehce promícháme a vlijeme omáčky a víno. Necháme dojít k varu a zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce studené vody. Přidáme pórek, promícháme, dochutíme dle potřeby a odstavíme z tepla. Omáčky má být jen troška a v ní křupavá zelenina.
-
Na talíř dáme horké rýžové nudle, doprostřed dáme omáčku a nahoru položíme rybí balíčky.
Poznámka od kuchařky
Inspiraci jsem čerpala z časopisu Kuchyně, ale recept jsem si přizpůsobila našim chutím. Kdo chce, může si do omáčky přidat kousek feferonky.
Jídlo bylo šťavnaté, chutné, lehké a přitom krásně zasytilo.