
Suroviny
- Na korpus:
- 4 vejce
- 210 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Na krém:
- 0,5 l mléka
- 1 banánový pudink
- 1 čokoládový pudink
- 1 máslo
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr – dle chuti
- cca dvě lžíce rumu
- marmeláda (nejlepší jahodová – kupovaná)
- 2-3 banány
- čokoláda na vaření
- tuk na rozpuštění
- marcipán nebo hotové figurky
- želatina
- tencí gumoví hadi
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva.
-
Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat).
-
Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, těsto dávat lžící střídavě dvě světlé – jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy.
Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!
-
Pečeme 40 minut na 180 stupňů, ve větší formě přizpůsobíme délku pečení.
-
Rozpustíme čokoládu s tukem, nalejeme ji na plech a rozetřeme, po zatuhnutí nožem nebo škrabkou stíráme větší části – vytvoříme kůru na pařez.
-
Krém: klasický pudingový krém, jen máme dva pudingy, oba si uvaříme, každý z 0,25 l mléka, necháme vychladnout, zapracujeme do másla ušlehaného s cukrem a rumem.
-
Dort rozřízneme na tři díly, promažeme marmeládou, krémem, proložíme banány, rozřezané podélně na silnější plátky (pokud potřeme každý banán mírně citronem, určitě nezhnědne).
-
Když máme hotovo, potřebe krémem i boky a začneme přikládat z čokolády vytvořenou kůru, kořeny vytvoříme tak, že smícháme zbylý krém s odřezky těsta, nebo nadrcenými piškoty, také obložíme čokoládou.
-
Jezírko vytvoříme tak, že si připravíme do misky želatinu, po zatuhnutí vyklopíme a kolem nastříháme zelené gumové hady.
-
Poté vše dozdobíme marcipánovými figurkami, já jsem je vytvářela (rybář se moc nepovedl), můžete koupit.
Povrch tácu, na kterém dort je, je vyložen zeleným jedlým papírem a posypaný zeleným kokosem.
Poznámka od kuchařky
Výzdoba samozřejmě dle fantazie, pokud se do toho pustíte, přeju hodně zdaru 🙂