
Suroviny
- 400 g rybích filetů bez kostí ( měla jsem pstruha lososovitého )
- 1 mrkev
- plátek celeru
- malá petržel
- 1 cibule
- 3 zrnka nového koření
- 8 zrnek černého pepře
- 2 bobkové listy
- ocet ( cca 3 lžíce )
- sůl
- citronová šťáva
- 1 sáček sypké želatiny ( 20 g )
- sladkokyselá okurka
- hladkolistá petržel na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme 3/4 litru vody s kořením, přivedeme k varu, osolíme a přidáme očištěnou zeleninu a ocet. Vaříme 10 minut, opatrně vložíme rybí filety, stáhneme oheň a necháme povařit na velmi mírném ohni cca 8-10 minut, podle tloušťky filetů.
-
Rybu opatrně vyjmeme a rozdělíme do jednoporcových misek / nebo do jedné větší /. Vývar přecedíme, případně dochutíme solí a citronovou šťávou.
-
Aspik připravíme podle návodu s použitím vývaru.
-
Vlažným aspikem zalijeme rybí porce, doplníme kolečky uvařené mrkve a sladkokyselé okurky. Ozdobíme petrželkou a necháme v chladu ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Návod na připravu aspiku záměrně neuvádím, každý výrobce uvádí trochu jinak. Řídím se přesně podle návodu a ještě se mi nestalo, že by se nepovedl.