Suroviny
4 porce
- 2 rajčata na kousky nakrájená (nasekaná)
- 3 jalapeno papriky nasekané (nebo jak se cítíte a jaké pálivky máte. Nemáte-li žádné, dejte sambal oelek, nebo tak)
- 1/2 lžíce sušeného oregana
- 1/2 lžíce česneku na drobno nakrájeného
- 1/2 bílé cibule na drobno posekané
- 1/2 svazku koriandru pokrájeného nebo petrželku
- rostlinný olej na smažení
- 4 porce mořského rybího filé
- sůl
- pepř
- 10 zelených oliv
- kdo má rád tak ještě kapary
Postup přípravy receptu
-
V kastrolku, povařte rajčata, jalapeňos, oregano, sůl a česnek asi 8 minut, nebo dokud se rajčata uvaří do tekuta. Odstraňte z tepla a nechte mírně vychladnout.
-
Přendejte do mixéru a umixujte dohladka. A varianta, místo mixování nahladko nechat rajčata jen zlehka rozvařit, v tom případě ale musí být oloupaná.
-
Vraťte omáčku na pánev, přidejte nakrájenou cibuli a koriandr, dobře promíchejte. Prohřejte a udržujte v teple, dokud nebude připravena ryba. Rozehřejte olej v pánvi na vysokou teplotu.
-
Ryby osolte a opepřete a pak opatrně vložte do pánve. Pokud vaše pánev není dost velká, aby se ryby vtěsnaly, smažte nadvakrát.
-
Osmažte ryby z jedné strany (ryby budou neprůhledné na této straně). Pečlivě obraťte ryby a pokračujte ve smažení, ryby by měly být neprůhledné ve středu.
-
Doba se bude lišit v závislosti na tloušťce rybího filé a druhu ryb, ale to by nemělo trvat déle než 3–5 minuty na každé straně. Přendejte ryby na talíře a zalijte omáčkou. Podávejte ihned.
Poznámka od kuchařky
Toto je v Mexiku dost používaná úprava ryb, jméno je podle končiny, kde se pěstuje hodně rajčat (jako by jinde nebyly!).
Tradičně se podává s rýží.