![Ryba s omáčkou Gribiche_5ffafe4c70d4d.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/ryba-s-omackou-gribiche_5ffafe4c5f684.jpeg)
Suroviny
- rybí filety
- sůl
- citrónový pepř
- olivový olej
- citrón
- Omáčka Gribiche:
- 3 uvařená vejce
- 1 lžíce Dijónské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kaparů (nebo 1 sterilovaný okurek)
- 1 lžička červeného vinného octa
- citrónová šťáva
- sůl
- pepř
- petrželová nať
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Rybí filety rychle orestujeme na olivovém oleji, přendáme do zapékací misky, osolíme, opepříme, proložíme citrónovými plátky a chvíli zapečeme v troubě.
-
Mezitím jdeme na omáčku: Uvaříme vejce ( já vařím maximálně 7 minut a přidám do horké vody trochu octa, vejce jdou lépe loupat ), žloutky vyjmeme a rozmixujeme, nebo pořádně vymícháme s olejem, hořčicí, citrónovou šťávou. Přidáme jemně nakrájené bílky, kapary nebo okurek, osolíme, opepříme a zamícháme vinný ocet a bylinky. Každý okyselí podle sebe. Omáčku můžete udělat řidší přidáním olivového oleje. Příloha – bramborová kaše, brambory, ale nemusí být.
Poznámka od kuchařky
Omáčka Gribiche – jedná se o francouzský recept (říkají jí omáčka, ale z našeho pohledu je to spíš salát…). Ve Francii je oblíbenou omáčkou, která se u nich servíruje nejen k vařené telecí hlavě, ale i k teplému a studenému masu a rybám.
Je to variace na náš recept Treska v majonéze, ale ve zdravější formě z uvařených vajec.
Původně jsem tento recept chtěla zařadit do Dietních receptů, ale diety nesleduji – možná by někomu vadilo vejce, nebo hořčice, tak ho nechám v Rybách.