Suroviny
- lístkové těsto
- 2-3 jablka
- skořicový cukr
Postup přípravy receptu
-
Lístkové těsto tence rozválíme, pomocí větší formičky (velikost je dána velikostí „muffinek“ na mufinkovém plechu) vykrojíme kolečka, kterými vysteleme formičky na plechu a těsto potřeme lehce rozkvedlaným vejcem. Já měla plech pro 12 mufinek. Menší kulatou formičkou vykrojíme pro každou růžičku 6 koleček, která uprostřed poklademe tenkými plátky jablek, ochutíme cukrem a skořicí a tvoříme růžičky.
-
Z prvního kolečka vytvoříme pestík a kolem něj nabalujeme dalších 5 koleček s náplní (viz fotopostup).
-
Hotovou růžičku vespod mírně stlačíme a vložíme na plech do formičky s těstem. Lehce dotvarujeme okraje a poté je potřeme rozkvedlaným vejcem.
-
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180°C. Záleží na troubě. Někdo peče ze začátku zprudka 10 minut a poté tlumí teplotu.
Poznámka od kuchařky
Náplň může být tvarohová, marmeládová, jakákoli podle chuti. Inspirovala jsem se fotkou v jednom našem regionálním časopise, ale to měl být údajně dort, úplně jiný tvarově, bez postupu, jen suroviny – lístkové těsto a jablka. Tak mne napadlo vyzkoušet růžičky 🙂 Měla jsem strach, že jablka vytečou, ale nestalo se :-).