Růžičkové briošky

78
- reklama -

Suroviny

350 g hladké mouky
80 g změklého másla
2 žloutky
140 g mléka
50 g cukru
1 vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt)
nastrouhaná kůra z 1 citronu
5 g sušeného droždí
1 špetka soli
mléko na potření
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy s vlažným mlékem rozmícháme droždí a jednu lžíci cukru z odváženého množství. Po deseti minutách zapracujeme mouku a zbytek cukru s vanilkovým extraktem. Přidáme i žloutky, těsto osolíme a promícháme.
    Nakonec přidáme změklé máslo a citronovou kůru, důkladně rukou na vále prohněteme tak, aby vzniklo pevné, hutné a nelepivé těsto, které necháme zakryté folií minimálně hodinu kynout – než zdvojnásobí objem.

  2. Vykynuté těsto na pracovní ploše rozválíme na sílu do půl centimetru (není potřeba podsypávat) a formičkou, velikou asi 5 cm, vykrajujeme kolečka. Tři vždy položíme na sebe tak, aby se do poloviny překrývala (jak je vidět na fotografii) a od horního smotáme. Pak v polovině překrojíme a řezem dolů dáme do tartaletkových formiček – do jedné se vejde 7 půlek svinutých koleček. Z uvedeného množství surovin jsem zaplnila čtyři formičky.

  3. Necháme přikryté opět vykynout (asi 20 minut), mezitím předehřejeme troubu na 170 st. Briošky potřeme mlékem a pečeme cca 15 minut dozlatova. Upečené pečivo důkladně pocukrujeme moučkovým cukrem (předtím můžeme potřít rozpuštěným máslem se lžící rumu nebo medu).

Poznámka od kuchařky

Podle cucchiaio.it

Kolečka by určitě šla při skládání promazat tvarohovou nádivkou, posypat mandlemi, přidat hrozinky …. příště :))