
Suroviny
- 300 g růžičkové kapusty
- 150 g gazdovské slaniny
- 1 silnější plátek celeru
- 2 větší mrkve
- 1 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 10 krajíců chleba
- 1 KL celého kmínu
- 1 PL mleté sladké papriky
- 1 PL sádla
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Do 3/4l vody si dáme rozvařit zeleninový bujón.
-
Kapustičky, mrkev,celer, cibuli a česnek si očistíme, mrkev, celer a slaninu nakrájíme na větší kostičky, cibuli nadrobno a česnek prolisujeme.
-
Do vroucího vývaru dáme kapustičky s mrkví.
-
V dalším hrnci necháme zezlátnout slaninu s cibulí, polovinu odebereme, dáme do vývaru k zelenině a pozvolna vaříme 20minut.
-
Mezitím si nakrájíme chleba na větší kostky, které osmahneme s kmínem na zbývající části slaniny a cibule,přidáme celer, poprášíme paprikou, promícháme, zalijeme horkou vodou a necháme rozvařit.
-
Poté ponorným mixerem rozmixujeme, přilijeme uvařenou zeleninu i s vývarem, přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí, pepřem a necháme ještě 2minuty provařit. Podáváme s bramborem a různě upravenou uzeninou, nebo s vařeným masem.
Poznámka od kuchařky
Původně jsem měla v plánu vařit chlebovo- kapustovou polévku, ale nějak jsem to neodhadla s množstvím tekutiny a vznikla tady tato velice dobrá omáčka. Na polévku přišla řada také, když jsem zbytek omáčky druhý den trochu naředila vývarem.









