Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 100 g mouky celozrnné pšeničné jemné
- 160-170 g vody
- špetka cukru
- 3 lžíce olivového oleje
- 7-8 g droždí
- rovná lžička soli
- Náplň:
- asi 200 g rajčatového pyré
- 200 g lilku
- 150-200 g Mozzarelly
- troška strouhaného Parmazánu (nebo sýru Gran Moravia)
- oregano
- mletý pepř
- olivový olej
Postup přípravy receptu
-
Z vody, cukru, droždí a trochy z odvážené mouky uděláme kvásek, který necháme asi 30 minut pracovat. Přidáme zbytek surovin, vypracujeme vláčné těsto (pokud je třeba, přikápneme vodu) a necháme ho nakynout – 1-1,5 hodiny.
-
Těsto propracujeme, vyválíme – válím přímo na plechu malým válečkem, na pečící fólii, ze které pak hotovou pizzu před krájením nesmíme zapomenout sundat, rozválené těsto necháme 20-30 minut kynout.
-
Pak ho potřeme rajčatovým pyré, posypeme oreganem, poklademe kolečky lilku, opepříme, maličko osolíme a pokapeme olejem.
-
Vložíme do rozpálené trouby (220°C) přibližně na 12 minut.
-
Pak poklademe kolečky mozzarelly, posypeme parmazánem nebo Gran Moravií a dopečeme.
Poznámka od kuchařky
Místo pizzy na celý plech můžete udělat tři kulaté – vypadají moc hezky.
Velice dobře se pizza peče v toubě na rozpálené žulové desce nebo dlaždici.
Volná inspirace ze stránek Ricette della nonna.