Suroviny
80 kusů půlek
- 200 g mouky hladké
- 125 g margarínu/použila jsem Stellu
- 1 vejce
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1 špetka cukru moučkový
- 1 špetka soli
- z těsta utvoříme cca 5ti gramové kuličky
Postup přípravy receptu
-
Ručním mixérem vyšleháme margarín pokojové teploty společně s cukrem, vejcem a solí.
-
Poté přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět ručním mixérem, nastaveným na nejvyšší stupeň promícháme na hladké těsto.
-
Z těsta uždibujeme kousky přibližně na polovinu kávové lžičky (nebo odvážit 5 g) a v dlaních uválíme malé kuličky.
-
Kuličky naskládáme do zahřáté formy, víko uzavřeme a těsto pečeme přibližně 3-15 minut. Po 3 minutách můžeme víko odjistit, otevřít a zkontrolovat barvu pečeného těsta. Pak ihned znova přiklopíme a dopečeme.
-
Hotové vaflové ořechy z formy vyjmeme buď nějakou dřevěnou špachtličkou, nebo opačným koncem vařečky, nebo jiným vhodným nekovovým předmětem. Tím zabráníme případnému poškrábání nepřilnavého povrchu formy.
-
Vychladlé ořechy plníme různými slanými náplněmi. Například nastrouhanou nivou, kterou vyšleháme s trochou změklého másla a nasekanými ořechy. Nebo různými sýry, promíchanými s nakrájenou pažitkou, petržekou, kápií a podobně.
Poznámka od kuchařky
Do podobných přidávám „Ruské ořechy“od Helly,která minulý měsíc u svého receptu dala do poznámky upozornění, kde se dá tento vaflovací přístroj zakoupit-Heli, ještě jednou díky za info:-)
Recept na slanou verzi jsem opsala z přiloženého návodu, jen jsem doplnila, jaký druh mouky a tuku jsem použila já.
Tu správnou velikost kuliček se mi podařilo utrefit skoro až ke konci, takže mám cca něco kolem 20ks“slušně“vypadajících půlek:-) Naplním je nivovou pomazánkou, kterou budu dělat na chlebíčky.
Ty zbývající, které nebyly moc vzhledné jsou už snězené a byly chuťově lepší, než krekry.
Takže až příště budu dělat novou várku, tak do těsta ještě přidám lžičku drceného kmínu a trochu máku a sníme to bez plnění:-)