Ruská svíčková

93
- reklama -

Suroviny

1200 g hovězí roštěné
1000 g kořenové zeleniny v poměru 3:2:1
celer, mrkve, petržel
250 g libové a voňavé slaniny
100 g másla
300 ml bílého vína
1 smetana 33%
1 plechovka žampionů
ocet nebo citronová šťáva
sůl, mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme, popř. odblaníme. Nakrájíme slaninu na špalíčky a maso jí prošpikujeme. Pokud ji dáte na chvíli do mrazáku, půjde to dobře, já jsem nedávala. Maso osolíme, mírně opepříme.
    Na másle rozpečeme slaninu a maso na pánvi necháme zatáhnout. Vyjmeme ho a dáme osmažit veškerou zeleninu, nakrájenou na kostičky, až je zlatavá.

  2. V kastrolu, já jsem dělala v PH, uděláme zeleninové lůžko a maso do něj posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo „pomalíme“ do změknutí. Pak ho vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na plátky.
    Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Až se tak stane, do omáčky dvložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem másla.

  3. Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i těstoviny nebo popř. tyto bramborové knedlíky: viz. Poznámka

Poznámka od kuchařky

https://www.toprecepty.cz/recept/61737-vylepsene-b…

Tento recept jsem četla na internetu a lákal mě k vyzkoušení. Na rozdíl od klasické svíčkové tam vůbec nepřijde cibule a žádné koření, ani se ničím nezahušťuje, takže výsledkem je jemná, nadýchaná, smetanová omáčka. Jakou roli tam mají žampiony, netuším, ale udělala jsem podle receptu. V této omáčce není víno, protože je i pro malé vnuky, ale myslím si, že na chuti jí to neubralo.

Věřím, že si pochutnáte stejně jako my.

Jsou různé recepty na tuto omáčku, dokonce jsem viděla jeden se šunkou a rajčatovým protlakem, ale dnes jsem si řekla, že méně je někdy více, tak jsem se krotila. 🙂 Postup jsem nefotila, tlačil mě čas, během vaření jsem dělala ještě borůvkové knedlíky a pekla bábovku s vaječným koňakem 🙂