Suroviny
1-2 porce
- 1 kus Rump-steaku (cca 350g)
- olivový olej
- rozmarým
- tymián
- sůl
- pepř (barevný)
Postup přípravy receptu
-
Steak z kvalitního hovězího masa potřeme olivovým olejem, posypeme rozmarýnem a tymiánem a dáme do lednice klidně i přes noc.
-
Několik hodin před přípravou jej vyndáme z lednice, aby měl steak pokojovou teplotu. Olej a bylinky z masa vytřeme dosucha papírovou utěrkou. Na opékání použijeme grilovací pánev nebo kvalitní pánev s teflonovým dnem.
-
Suchou pánev nahřejeme na stupeň 5 (pokud máme 6 stupňů na sporáku) a vložíme na ni maso. Na minutce si nastavíme 3-4 minuty podle tloušťky steaku a pozor nesolíme.
-
Během opékání do steaku nepícháme, neobracíme jej, nekontrolujeme spodek masa, necháme jej zvolna opékat. Po 4 minutách obrátíme a postup opakujeme.
-
Hotový steak dáme na talířek. Dokud z něj vychází pára, necháme jej stát. Pak hrubě osolíme a opepříme z obou stran a teprve můžeme nakrojit na půlky nebo na plátky. Jako příloha je vhodný opečený toast popřípadě zelenina.
Poznámka od kuchařky
Můj první steak z hovězího masa a jsem na něj právem pyšná. Nikdy jsem neměla odvahu se do toho pustit už pro cenu tohoto masa. 1 kg stojí kolem 400kč. Býček by neměl být starší, než 24 měsíců při porážce.
Maso není měkké, jako třeba z tlakáče, ale je křehké, skvělé, dá se dobře krájet. Moc jsem si pochutnala:-)
Pro lepší orientaci a hlavně pro ty, kteří se bojí stejně, jako já, připojuji video:-))