
Suroviny
Malý plech 30/20 cm s vyšším okrajem.
- Těsto :
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g mletého cukru + 2 lžíce do sněhu
- 80 g vlahého rozpuštěného másla
- 5 velkých vajíček (nebo 6 menších)
- 40 g kakaa
- Poleva:
- 50 ml rumu
- 200 g mletého cukru
Postup přípravy receptu
-
Zkontrolujeme, zda je doma rum. Mám vždy lahvinku rumu se dvěma vanilkovými lusky. Nádherně rum provoní a je perfektní na všechny vanilkové, krémy, koláče a náplně.
-
Uděláme v robotu pevný sníh z bílků se dvěma lžícemi mletého cukru. Uložíme do lednice.
Žloutky s cukrem vyšleháme v robotu doběla, přidáme za stálého míchání vlahé rozpuštěné máslo. Chviličku promícháme a přidáme kakao. Necháme ještě na malé otáčky kakao vmíchat. Do umíchané hmoty ručně rychle zapracujeme stěrkou sníh a mleté ořechy, vlijeme do plechu vyloženého pečícím papírem, lehce uhladíme stěrkou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů, 26 až 28 minut. Troubu vypneme a necháme dojít 10 minut v troubě, aby moučník po vytažení neklesl. Necháme zchladnout. -
Poleva :
Navážíme 200 g mletého cukru a několikrát ho prosejeme přes síto. Do mísy robotu dáme prosátý cukr a přilijeme rum. -
Na nejmenší otáčky metlou pomalu šleháme, aspoň 10 minut. Pokud se nám to zdá husté, přilijeme lžíci rumu. Poleva nesmí stékat, ale musí ochutit koláč, takže rumem nešetřit, on se vsákne a poleva zůstane. Nalijeme polevu na koláč, rozetřeme stěrkou, napíšeme lísteček „nese…., ještě musí uležet“ a dáme chladit.
Na druhý den nakrájíme a podáváme.
Poznámka od kuchařky
Název tak měla napsaný tchyně a manžel říkal, že to byla manželka vyhlášeného obuvníka, který měl salón na ručně šité boty pod Michalskou bránou. Takže moje tchyně si dala zřejmě ušít boty a ještě vymámila recept ! :-DDD
Tohle vždycky pekla, byl to výborný koláč, všichni jsme ho měli rádi a já jsem na něj zapomněla, až mi ho připomenul tady přednedávnem přidaný recept na koláč bez mouky. Recept jsem našla v kuchařce s poznámkou , že ho tchyně měla od paní Veliké.