
Suroviny
4-5 porcí
- 1 balíček rukoly (cca 150g)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 středních brambor
- máslo
- 250 ml smetana ke šlehání (pro „dietnější“ verzi 12%)
- 1 l kuřecího vývaru (může být i kostka či vanička)
- parmezán k podávání
- 2 den staré rohlíky
- sůl
- pepř
- provensálské bylinky (koření)
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu necháme na másle zesklovatět na jemno nakrájenou cibulku, pak přidáme na kostky nakrájené očištěné brambory, pokrájený česnek a chvíli restujeme. Poté vše zalijeme vývarem nebo vodou s přidáním bujonové kostky či vaničky a vaříme do změknutí brambor.
-
Ke konci přihodíme rukolu, přilijeme smetanu, chvíli prohřejeme a pak vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
-
Mezitím než se nám uvaří brambory do změknutí, si nakrájíme rohlíky na kostky, dáme do nepřilnavého pekáčku, zaprášíme pár špetkami provensálského koření a poklademe pár kousky másla, dáme péct do trouby dozlatova (při pečení párkrát zamícháme, či pekáčkem zatřepeme).
-
Polévku podáváme s hoblinkami parmezánu a bylinkovými krutony, můžeme ozdobit snítkou petrželky.
Poznámka od kuchařky
Receptem jsem se inspirovala v „Prostřenu“
V polévce na fotu jsem tehdy zapomněla přidat parmezán …stane se 🙂