Suroviny
- 480 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
- 1,5 kávové lžičky soli
- 1,5 kávové lžičky cukru
- 225 g bezlepkové mouky Jizerka
- 225 g bezlepkové mouky Mantlerka
- 2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
- 1 kávová lžička mletého kmínu
- 2 kávové lžičky rozmarýnu (čerstvý nebo sušený)
- 2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny).
-
Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct.
-
Když pekárna dohněte, je dobré vyndat háky, chleba se pak snáz vyklápí a nehrozí tolik sražení.
-
Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámka od kuchařky
Na fotografiích je vidět, že se mi chleba trochu propadl uprostřed. To se obvykle stává tehdy, pokud jsme použili příliš mnoho droždí a chlebík překynul. Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že u bezlepkového pečiva je to mnohem častější než u lepkového, velmi záleží na čerstvosti droždí, teplotě použité vody i teplotě místnosti.
Navzdory trochu pokaženému vzhledu je chlebík moc dobrý, rozmarýn těsto opravdu ozvláštnil.
Při vymýšlení receptu jsem se inspirovala italskou foccacciou, která se také peče s olivovým olejem a rozmarýnem.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.