Rozmarýnový chléb bez lepku, mléka a vajec

50
- reklama -

Suroviny

480 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa
1,5 kávové lžičky soli
1,5 kávové lžičky cukru
225 g bezlepkové mouky Jizerka
225 g bezlepkové mouky Mantlerka
2 lžíce instantní bramborové kaše bez mléka
1 kávová lžička mletého kmínu
2 kávové lžičky rozmarýnu (čerstvý nebo sušený)
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny).


    Zobrazit celý recept

  2. Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu pomoct.

  3. Když pekárna dohněte, je dobré vyndat háky, chleba se pak snáz vyklápí a nehrozí tolik sražení.

  4. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

Poznámka od kuchařky

Na fotografiích je vidět, že se mi chleba trochu propadl uprostřed. To se obvykle stává tehdy, pokud jsme použili příliš mnoho droždí a chlebík překynul. Z vlastní zkušenosti mohu napsat, že u bezlepkového pečiva je to mnohem častější než u lepkového, velmi záleží na čerstvosti droždí, teplotě použité vody i teplotě místnosti.

Navzdory trochu pokaženému vzhledu je chlebík moc dobrý, rozmarýn těsto opravdu ozvláštnil.

Při vymýšlení receptu jsem se inspirovala italskou foccacciou, která se také peče s olivovým olejem a rozmarýnem.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.