Suroviny
3-4 porce
- 1 kg kuře
- studené máslo
- čerstvé bylinky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje na potření nebo kousíček másla
Postup přípravy receptu
-
Kuře vyndejte z lednice, opláchněte a očistěte od zbytečků peří. Pak ho nechejte třeba na talíři osušené odpočívat 20-30 minut, aby se prohřálo a tím pádem i lépe propeklo. Přeci nechcete, aby kuře mělo teplotní šok 8-).
-
Rozehřejte troubu na 170°C. Dojděte si natrhat bylinky, opláchněte je a osušte. Zkombinujte max 2-3 bylinky, ale klidně zůstaňte pouze u jediné. Byliny, které přežijí vysoké teploty při pečení jsou rozmarýn, tymián, šalvěj a levandule (ty ostatní je lépe přidávat až na závěr tepelné přípravy pokrmu, jinak ztratí své aroma…ale to už je jiná kapitola). Tentokrát jsem zvolila rozmarýn, kterého mám na zahradě požehnaně a protože jsem omylem utrhla i nějaké oregáno, tak jsem ho použila také – nicméně na výslednou chuť oregáno nemělo žádný vliv, neb mu nesvědčí vysoké teploty.
-
Nyní si připravte kuře na podkožní aplikaci bylinek s máslem. Špičatým nožem opatrně vytvořte mezi kůží a masem „kapsy“, tak aby jste neprotrhli kůži. Udělejte jich kolik chcete, zejména kolem prsou je to vhodné, neb použité máslo s bylinkami prostoupí jinak dost suchým masem a vytvoří voňavou šťávu.
-
Vezměte chlazené máslo a a nakrájejte pár tenkých plátků. Každý plátek každý můžete klidně rozpůlit, pokryjte ho bylinkami a vpravte do kapsy pod kůží kuřete. Nakonec celé kuře zlehka pomažte rukama olivovým olejem (pokud ho neradi, tak použijte máslo, co vám ulpělo na prstech), lehce posolte a opepřete zvenku i zevnitř. Výhodou bylinek je i fakt, že není potřeba maso tolik solit či kořenit, neb bude aromatické už samo o sobě. Pokud vám zbylo máslo i bylinky, tak je dejte do vnitřního otvoru kuřete.
-
Na závěr stehna překřižte provázkem či kusem srolovaného alobalu (pod stehny), či jako já prostě provlečte otvorem v kůži, aby se šťáva držela uvnitř. A máte hotovo. Samozřejmě pod kuře můžete pokrájet cibuli nebo vaši oblíbenou zeleninu, to už je čistě na vás. Toto je jen základní recept.
-
Vložte kuře prsíčky nahoru na pekáček či zapékací nádobu a dejte na střední příčku vyhřáté trouby. Malé kilové kuře jsem pekla cca 50 minut s tím, že jsem ho podlévala šťávou, která se kolem něj utvořila. Pokud vlastníte potravinářský teploměr, tak ho zapíchněte do masa blízko kosti v oblasti stehenního kloubu a pohlídejte teplotu až do 82°C. Po dosažení této hranice je kuře pečené.
-
Po upečení kuře vytáhněte z trouby a nechejte cca 10 minut odpočinout, takzvaně „dojít“. Teprve pak porcujte. Podávejte třeba s dijonskými pečenými bramborami, či kopečkem kvalitní rýže nebo jen tak s kouskem chleba. Rozmarýnové kuře na másle vás mile překvapí šťavnatostí a aroma čerstvých bylinek navnadí vaše chuťové buňky. Je to recept velmi jednoduchý a vždy si ho můžete „vyšperkovat“ dalšími ingrediencemi jako je přepůlená a neloupaná palice česneku či jablko dovnitř kuřete. Nebojte se popustit uzdu vaší fantazii a trochu zaexperimentujte.
Poznámka od kuchařky
pokud chcete více tipů či inspirací kolem vaření, tak mrkněte na můj blog www.korenizivota.com
tento konkrétní recept naleznete na: http://www.korenizivota.com/rozmarynove-kure-na-ma…