Rozmarýnové gratinované brambory s hermelínovým kloboučkem

67
- reklama -

Suroviny
2 porce

1 Hermelín
4 větší brambory
1 větší cibule
2 vejce
1,5 – 2 dl mléka
1 hrubší plátek másla (cca 40 g)
1 velký stroužek česneku
2-3 snítky čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Oškrábané brambory jsem prvně na zeleninovém kráječi nastrouhala na tenké plátky (měly zhruba 2 mm). Cibuli překrojila napůl a také jsem ji nakrájela na tenké plátky.


    Zobrazit celý recept

  2. Listy rozmarýnu jsem otrhala ze stonku a nakrájela je na drobno. V kastrůlku jsem rozpustila máslo a přidala do něj rozmarýn a prolisovaný česnek a chvíli za stálého míchání nechala na mírném plameni nasáknout vůni.

  3. Brambory jsem skládala do pekáčku, sem tam proložila vrstvou cibule a lehce zakápla máslem (není nutné to pořád opakovat – brambory, cibule, máslo, brambor je víc, proto může být i více bramborových vrstev). Úplně horní vrstva by měla být jen bramborová a mělo by zůstat trochu ochuceného másla.

  4. 2 vejce jsem rozšlehala s mlékem, osolila a opepřila. Více soli nevadí, protože to musí prosolit i brambory. Do každé misky jsem vlila asi 1/4 vaječné směsi. Přikryla jsem brambory alobalem a pekla 15 minut při 200°C. Poté jsem misky vytáhla, dolila do nich zbytky vaječné směsi, a nechala je v troubě dalších 15 minut.

  5. Hermelín jsem překrojila napůl. Vrch zapečených brambor jsem pokapala zbytky másla a položila jsem na ně po půlce Hermelínu a dala jim posledních 5 minut v troubě. Měkký vnitřek se krásně roztekl po povrchu a bramborám zůstal slušivý klobouček. Máslo způsobilo to, že se brambory nepřichytily ke krajům zapékacích misek.