Suroviny
4-6 porcí
- 2 středně velké mrkve
- 1 malý celer
- šťáva z 1 citronu
- 150 g kvalitní vepřové šunky
- 150 g sýru Gruyére (lze nahradit Ementálem, Madelandem apod.)
- 5 lžic majonézy
- 1 lžíce bílého jogurtu
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce bílého vinného octa
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Omytou zeleninu oškrábeme. Nastrouháme (zvlášť mrkev a celer) na struhadle s většími slzami, nebo nastrouháme škrabkou julienne.
-
Celer na cca 10 min. namočíme ve vodě okyselené citrónovou šťávou (to aby nezhnědl). Vymačkáme ho a přendáme do misky s mrkví, přidáme špetku soli a lžíci octa. Promícháme a necháme měknout po dobu zhruba půl hodiny.
-
Mezitím nakrájíme šunku a sýr na kostičky/nudličky. Smícháme majonézu s jogurtem a hořčicí.
-
K připravené zelenině přidáme šunku a sýr a zalijeme zálivkou z majonézy, hořčice a jogurtu. Dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Necháme v lednici alespoň hodinu vychladit.
Podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z dovolených v Itálii, kterou navštěvujeme každý rok a kterou tak milujeme, a to nejen pro zdejší vynikající gastronomii… :-). Je to jeden z tradičních Italských salátů, proto takový název, prostě se tak jmenuje :-). Také je výborná verze s tuňákem, který do salátu přijde místo šunky a sýru a k zelenině se přidá šalotka.