Rozmarný salát (Insalata Capricciosa)

47
- reklama -

Suroviny
4-6 porcí

2 středně velké mrkve
1 malý celer
šťáva z 1 citronu
150 g kvalitní vepřové šunky
150 g sýru Gruyére (lze nahradit Ementálem, Madelandem apod.)
5 lžic majonézy
1 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce bílého vinného octa
sůl, čerstvě mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Omytou zeleninu oškrábeme. Nastrouháme (zvlášť mrkev a celer) na struhadle s většími slzami, nebo nastrouháme škrabkou julienne.


    Zobrazit celý recept

  2. Celer na cca 10 min. namočíme ve vodě okyselené citrónovou šťávou (to aby nezhnědl). Vymačkáme ho a přendáme do misky s mrkví, přidáme špetku soli a lžíci octa. Promícháme a necháme měknout po dobu zhruba půl hodiny.

  3. Mezitím nakrájíme šunku a sýr na kostičky/nudličky. Smícháme majonézu s jogurtem a hořčicí.

  4. K připravené zelenině přidáme šunku a sýr a zalijeme zálivkou z majonézy, hořčice a jogurtu. Dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Necháme v lednici alespoň hodinu vychladit.
    Podáváme s čerstvým pečivem.

Poznámka od kuchařky

Recept mám z dovolených v Itálii, kterou navštěvujeme každý rok a kterou tak milujeme, a to nejen pro zdejší vynikající gastronomii… :-). Je to jeden z tradičních Italských salátů, proto takový název, prostě se tak jmenuje :-). Také je výborná verze s tuňákem, který do salátu přijde místo šunky a sýru a k zelenině se přidá šalotka.