Suroviny
4 porce
- 4 plátky vepřové krkovičky bez kosti(po 120-150 g)
- sůl
- Marináda:
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžíce tekutého medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citrónové šťávy (čerstvě vymačkané)
- 2 lžíce pomerančové šťávy (čerstvě vymačkané)
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 strouhnutí citrónové kůry
- 2 strouhnutí pomerančové kůry
- Příloha:
- 6-8 brambor s pěknou slupkou
- 6 sušených rajčat
- 2 červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička podrceného sušeného rozmarýnu
- 1 lžička citrónové šťávy
- olivový olej (zhruba 3-4 lžíce)
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Z dijonské hořčice, sušeného rozmarýnu, tekutého medu, olivového oleje, citrónové šťávy, pomerančové šťávy, mletého černého pepře a strouhnutí citrónové i pomerančové kůry vyšleháme marinádu, kterou potřeme nasolené plátky krkovičky a necháme několik hodin odležet.
-
Brambory omyjeme, pokrájíme na kousky velikosti soust a promícháme s olivovým olejem, citrónovou šťávou, nabotnanými a pokrájenými sušenými rajčaty, plátky česneku, utlučeným rozmarýnem, měsíčky červené cibule a solí.
-
Troubu rozehřejeme na maximum a vložíme do ní pekáč s bramborovou směsí.
-
Po deseti minutách brambory prohrábneme a odhrneme na jednu stranu.
-
Na uvolněné místo položíme plátky marinované krkovičky a necháme péct.
-
Po patnácti minutách ji obrátíme a dopékáme ještě patnáct minut dozlatova.
-
Brambory a maso budou hotové ve stejnou chvíli a můžeme servírovat.
Poznámka od kuchařky
Recept je inspirovaný pořadem S Italem v kuchyni, v němž kuchař podobným způsobem připravoval vepřová žebra na grilu a grilovanou bramborovou přílohu.