Rozkvetlý závin

57
- reklama -

Suroviny
8 porcí

1 balíček listového těsta
1 mandlový pudink (+mléko, cukr na přípravu)
1 bílý jogurt
piškoty
strouhané mandle
3 celé mandle
1 lžíce mandlového likéru
tmavá poleva na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Uvařit hustý pudink (méně mléka), přidat k němu na jemno nastrouhané mandle, jogurt a likér – vyšlehat v hustý krém.

  2. Listové těsto rozdělit na 3 díly – jeden ze 3/4, druhý ze zbytku a z něj odříznout kousek na vykrajované květy. Největší díl těsta vyválet na plát, na něj naskládat piškoty. Menší díl vyválet na podlouhlý plát.

  3. Nejmenší kousek těsta na placičku a z té vykrajovátkem vykrojit 6 čtyřlístků nebo čtyřcípých hvězdiček. Dát vždy 2 k sobě, aby vznikl květ. Do středu kvítku zapíchnout celou mandli.

  4. Na piškoty rozetřít pudinkový mandlový krém, zavinout delší strany, na spoj dát menší plát a strany ohnout nahoru (opačně než u štrúdlu, aby krém nevytékal ven). Závin zafixovat párátky nebo špejlemi.

  5. Nakonec připevnit špejlemi i kvítky a dát na 170°C péct.

  6. Hotový vychladlý závin zbavit špejliček a dozdobit tmavou polevou viz foto nebo vlastní fantazie.

Poznámka od kuchařky

Nevadnoucí kvítí pro radost mamince nebo jako trumf na věčně nespokojenou tchyni 😉