
Suroviny
- 400 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 150 ml rozpuštěného sádla
- 400 g hladké mouky
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- špetka cukru
- vejce na potření
- lněná semínka na posypání(nebo jiná)
Postup přípravy receptu
-
Těsto zadělávám v DP, ale můžeme i ručně v míse.
-
Do pekárny dáváme suroviny v uvedeném pořadí, ( v případě ručního zadělávání připravíme nejdříve kvásek z trochy vody, cukru, lžíce mouky a droždí ).
-
Pečlivě propracované těsto necháme vykynout, až zdvojnásobí objem, poté ho vyklopíme na pracovní desku a rozdělíme na 12 stejných dílků. Z těch vytvoříme bochánky a necháme opět chvíli pod utěrkou nakynout.
-
Polovinu bochánků rozválíme na placičku, přendáme ji na pečící papír, střed 3x-4x nařízneme ( viz. foto ) a vytvarujeme kytičku.
-
Doprostřed vložíme jeden bochánek těsta, celé potřeme vejcem a střed „kytky“ posypeme semínky. Takto zpracujeme všechno těsto, tzn. že budeme mít 6 kytiček.
-
Vložíme do trouby vyhřáté na 175°C ( horkovzduch ) a pečeme cca 25 minut.