Suroviny
40 ks
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 1 kostička droždí (42 g)
- 160 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1/4 lžičky soli
- 1 citron
- 150 g rozinek
- 100 g tuku
- 1 vejce na potření
Postup přípravy receptu
-
Do mouky v míse rozdrobíme droždí, zalejeme vlažnou vodou a necháme ho vzejít.
-
Asi po 5 minutách přidáme cukr, vlahý tuk a vejce a zaděláme těsto, které necháme asi 30 minut přikryté v teple kynout.
-
Mezitím si propláchneme rozinky teplou vodou (asi budete překvapeni, jak jsou špinavé), nasypeme je do hrnku a zalejeme šťávou z citronu.
-
Když těsto částečně vykyne, přimícháme do něj rozinky i se šťávou.
-
Necháme kynout ještě asi 10 minut, pak lžící vykrajujeme kousky, zabalíme do kuličky a klademe na vymaštěný plech.
-
Potřeme vejcem (můžeme trochu zředit mlékem) pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova. Hotové můžeme pocukrovat.
Poznámka od kuchařky
Je to takové obyčejné snídaňové pečivo, ale citronové rozinky ho velmi ozvláštní.
Pokud je těsto tužší, přidejte trošku vody. Počítá se s tekutinou z citronu, pokud je citron menší, mohla by tekutina scházet.