
Suroviny
- 500 g hovězí roštěné
- 200 g žampiónů
- 3 cibule
- 1 malý rajský protlak
- 200 ml zakysané smetany
- máslo
- 150 ml červeného vína
- 2 -3 kyselé okurky ( může být i směs na bramborový salát)
- řepkový olej
- škrob nebo hladká mouka
- černý pepř
- zelený pepř
- sůl
- vývar
Postup přípravy receptu
-
Maso kuchyňsky upravíme, nakrájíme na plátky, které pokrájíme na širší nudličky. Necháme takto naložené maso odležet a posypeme mixem drceného černého a zeleného pepře. Pak maso zprudka opečeme na rozpáleném másle. Opékáme po dobu cca 8 – 9 minut z obou stran. Poté maso vložíme na pekáček do rozehřáté trouby na cca 140°C, podlijeme hovězím vývarem, zakápneme červeným vínem a pečeme v troubě maso tak dluho, aby se dobře propeklo.
-
Mezitím si ve vyšší nádobě rozehřejeme olej a orestujeme na něm pokrájené klínky cibule a plátky bílých ( nebo hnědých žampionů). Chvilku žampiony restujeme, přidáme rajský protlak a kyselé okurky, pokrájené na kostičky a ještě podusíme.
-
Nakonec přidáme zakysanou smetanu, kterou jsme si předem promíchali s vlažným sosem. Pokud je omáčka řidší, vmícháme do smetany se sosem ještě solamyl (nebo hladkou mouku), dobře rozmícháme, vlijeme do omáčky a ještě krátce povaříme.
Opečené maso vyndáme z trouby, přidáme jej k surovinám z pánve a dochutíme dál pak podle každého. Podáváme se zeleninovou barevnou rýží.
Poznámka od kuchařky
Plátky masa se mohou nechat vcelku, také je to chutné jídlo. Víno v omáčce udělá výbornou chuť.









