Suroviny
- 1,25 kg hovězí roštěné
- sušená cibule v prášku
- řepkový olej
- 1/2 hrnku sofrito (recept níže)
- 0,5 l rajčatové šťávy (z plechovky)
- 2 bobkové listy
- 4 řapíky celeru i s listy
- 3 mrkve
- 1 hrnek čerstvého hrášku
- 3 lžíce hrubě posekaných oliv
- 1/4 lžičky římského kmínu
Postup přípravy receptu
-
Dobře, přidávám originál kubánský recept, jak jsem ho kdesi opsal.
-
Řízky z hovězího naklepat asi na 1 cm tloušťku, osolit, opepřit a ocibulit“ z obou stran, opéct na pánvi do hněda, asi 10 minut.
-
Vmíchat Sofrito, sůl, rajskou šťávu, a bobkový list, olivy, římský kmín, sůl.
-
Přiklopit a péct v troubě 175°C pod poklicí do měkka, asi 2 1/2 hodiny.
-
Potom nechat vychladnout aby to nepálilo a rukama či dvěma vidličkama rozcupovat nadrobno.
-
Uvést znovu do varu, přidat mrkev a celer, podusit do měkka, přidat hrášek a prohřát. Podávat ve věnečku rýže, nejlépe druhý den.
Poznámka od kuchařky
Sofrito
2 lžíce olivového oleje, 3 hrnky pokrájené cibule, 3 hrnky různobarevných paprik,1 jalapeňo paprička (nebo ne), 5 stroužků česneku, 1/2 hrnku zeleného koriandru (nahradí petrželka), 1 lžíce rajského protlaku, sůl a pepř, šťáva z 1 limetky.
Vše vrazíme do mixeru a učiníme z toho pastu.
Strašně se omlouvám, je toho moc, vše podle kubánského originálu a ani jsem nad tím nepřemýšlel. Tady je to v menším množství:
1 lžička olivového oleje, ¼ hrnku hrubě pokrájené cibule, ½ papriky jakékoli barvy, ½ jalapeňo papriky, odsemeněné a od bílého uvnitř očištěné (to pálí nejvíc),1 stroužek česneku, trošku zeleného koriandru (nahradí petrželka), 1/2 lžičky rajského protlaku (nebo klidně vynechte), sůl, pepř, a limetkovou šťávu podle chuti