„Romantická večeře ve dvou“: Srdíčka z červené řepy

43
- reklama -

Suroviny
2 porce

500g syrové červené řepy
2 vrchovaté lžičky másla
snítka čerstvých bylinek (doporučuji kombinaci tymián a rozmarýn – cca 6 větviček od obojího)
4 čajové lžičky octa balsamico
1 kelímek kysané smetany (nejlépe 30%)
100 g jemně strouhaného ementálu (viz tipy a triky)
alobal na pečení
bylinková sůl

Postup přípravy receptu

  1. Z řepy odkrojte vrchní i spodní část a pomocí škrabky oloupejte slupku jako u brambor a umyjte od případných zbytků hlíny (pozor, řepa extrémně barví, takže používejte plastové prkénko a gumové rukavice).


    Zobrazit celý recept

  2. Nakrájejte na půlcentimetru silné plátky a pomocí tvořítka (které používáte třeba na linecké) vykrájejte z řepy tvary srdíček. Zapněte troubu na 190°C.

  3. Rozdělte je do dvou částí a naskládejte na dva pláty alobalu.

  4. Na hromádky z řepy rozložte bylinky, zakápněte balsamicem, přidejte vrchovatou lžičku másla a pevně zabalte.

  5. Balíčky přeneste na plech, vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut, až bude řepa úplně měkká (doba pečení závisí na velikosti srdíček i na stáří řepy, proto je uvedený čas pouze orientační).

  6. Mezitím si vytvořte sýrový přeliv tak, že smícháte strouhaný ementál s kysanou smetanou a dochutíte špetkou bylinkové soli.

  7. Po vytažení z trouby otevřete balíčky, vyhoďte použité bylinky a srdíčka naservírujte na talíř společně se sýrovým dipem.

  8. K jídlu se výborně hodí suchá červená vína, jako Cabernet Sauvignon, nebo Albis (výborné víno z Chille).

Poznámka od kuchařky

Tipy a triky: pokud Vám nevyhovuje chuť ementálu, můžete ho směle nahradit jiným výraznějším sýrem – čedarem, uzenou parenicí, švýcarským sýrem gruyére nebo i parmazánem (toho ovšem použijte výrazně méně). Řepu jsem jako hlavní chod valentinského menu volila nejen kvůli barvě, ale i díky její stravitelnosti – málokdo by chtěl být po romantické večeři nacpaný až k prasknutí a těžce odfunět na nejbližší kanape. Pokud byste ale svého masožravce „pouhou“ červenou řepu neuctila, doplňte jídlo třeba o pořádně krvavý steak.

Pozor, červená řepa díky betainu barví i po průchodu trávicím traktem, takže se nevyděste na toaletě!

Přijdou-li vám srdíčka přeci jen příliš zastydle romantická, můžete utvořit kuličky (pomocí vykrajovače jádřinců), nebo řepu normálně nakrájet na kostičky.Rozfocený postup na mých stránkách: http://www.foodstyle.cz

Konkrétně na: http://www.foodstyle.cz/products/srdicka-z-cervene…