Suroviny
- 4 vejce
- 4 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 150 g krupicového cukru
- 125 g polohrubé mouky
- 20 g kakaa
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- pomerančová zavařenina
- náplň
- 9 plátků želatiny
- 5 pomerančů
- šťáva z 1 citrónu
- 3 lžíce cukru
- 200 ml smetany na šlehání
- na dohotovení
- 300 ml šlehačky
- 30 g másla
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce medu
- 100 ml vody
- 1 pomeranč
Postup přípravy receptu
-
Tenhle dort je pomerančový uvnitř i na povrchu. A chutná fantasticky! Nenechte se proto odradit poněkud náročnější přípravou. V první řadě překvapí výchozí mechově nadýchaný piškotový plát. Přechovávejte ho proto na listu papíru a dokonce i po naplnění ho i s papírem rozdělte na stejně široké pruhy.
Díky tomu je pak snáze stočíte do podoby kruhového korpusu. Nenechte se také zmást řídkou konzistencí náplně; po nějaké době v chladu začne přece jen tuhnout! A už vůbec se nebojte glazovaných pomerančových plátků na povrchu; jsou fantastické! -
JAK NA TO:
Vyšlehejte 8 bílků se 75 g cukru včetně vanilkového a zašlehejte do pěny 6 žloutků. -
Dále do hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát při 220 °C upečte (10 minut).
-
Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní.
-
Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek.
-
Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní citrónovou.
-
Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu.
-
V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozehřátou želatinu.
-
Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany.
-
Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm.
-
První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř.
-
Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny).
-
Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou.
-
NAŠE FINTA:
Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.
Poznámka od kuchařky
PODROBNÝ FOTONÁVOD VČETNĚ POSTUPU PRO GLAZOVANÝ POMERANČ NAJDETE ZDE:http://www.hobbymanie.tv/clanek/vyzkousejte-dort-p…
K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.