Suroviny
4-6 porcí
- Těsto:
- 500 g vařených brambor ve slupce
- 250 g dětské krupičky
- 2 žloutky
- 1 lžička soli
- Náplň:
- 500 g uzené vařené krkovice
- 2 cibule
- 2 lžice oleje
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme náplň. Oloupané nadrobno pokrájené cibule osmahneme dorůžova na oleji. Maso umeleme nebo usekáme nadrobno a přidáme na pánev k cibuli, promícháme a ještě trochu osmahneme, necháme vychladnout.
-
Do velkého kastrolu dáme vařit vodu, do které přidáme 2 lžíce soli. Vychladlé oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle do větší mísy. Přidáme sůl, krupičku, žloutky a vypracujeme vláčné těsto, které se nesmí lepit na ruce. Pokud ano, přidáme krupičku, pokud by bylo těsto tuhé, necháme ho chvilku stát, rychle řídne.
-
Hotové těsto rozdělíme na 2 díly, ze kterých postupně vyválíme dva pláty 5 mm silné, cca 20×20 cm, každý potřeme polovinou náplně a srolujeme jako roládu. Konce pečlivě uzavřeme a obě šišky dáme vařit do vařicí vody na asi 20 minut. Záleží na průměru knedlíku.
-
Zkusíme špejlí, zda se těsto na špejli nechytá. Po uvaření ihned nakrájíme na plátky a podáváme s dušeným kysaným zelím nebo se špenátem.
Poznámka od kuchařky
Při vyvalování těsta si podsypávám vál krupičkou, aby se těsto nelepilo. Foto bohužel nemám, omylem jsem je smazala