Suroviny
- Toustový chléb světlý nebo tmavý.
- Na potření např.:
- pomazánkové máslo bez příchuti nebo s příchutí
- měkký tvaroh
- tavený sýr
- pesto
- ajvar
- majonéza
- Náplně příklady:
- plátky šunky
- plátky sýra
- nakrájené na hranolky:
- broskve
- jahody
- jablka
- paprika
- rajčata
- kyselé okurky
- listový salát
- krabí tyčinky
- vejce na tvrdo…
- Na ozdobu například sekané bylinky:
- petrželka
- máta
- rozmarýn
- (vařená sekaná vejce, různá semínka a oříšky)
Postup přípravy receptu
-
Na sladké roládky se více hodí světlý chléb, na slané ten tmavý. Toustovým plátkům odkrojíme kůrku a na pevné podložce (prkénko) s potravinovou fólií každý plátek rozválíme válečkem na placičku. Chléb tím zhutní.
-
Potřeme zvolenou pomazánkou (jen tenkou vrstvičku a pokud vrstvíme více náplní na sebe, je lépe každou náplň potřít znovu), poklademe náplní, zatočíme každý plátek zvlášť, potřeme i svrchu a obalíme ve zvoleném zdobení.
-
Dáme vychladit. Můžeme ještě překrojit na menší kousky – sousta. Výborné jako pohoštění.
-
Příklad:
-
1) ochucené pomazánkové máslo, list salátu, plátek šunky.
-
2) ajvar, pečené plátky lilku, sušené rajče z nálevu.
-
3) sladký tvaroh, ovoce, doplnit zmrzlinou.
-
4) pesto s majonézou, krabí tyčinka.
-
5) brusinky a hranolek sýra Brie. Sami jistě vytvoříte spoustu svých kombinací.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: na Labužníku jsem našla v diskuzi odkaz na knihu Thomase Cloueta Minirolky a ukázky z knihy se mi líbily, tak jsem si to upravila pro moje chudé české podmínky :-))