![Roládkové zákusky_5ffafa30550d9.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/roladkove-zakusky_5ffafa3041b55.jpeg)
Suroviny
24 ks
- 4 vejce
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce polohrubé mouky
- Náplň pudink:
- 1/2 l mléka
- 2 pudinky
- 1 lžíce cukru
- (nebo jen džem)
- 100 g čokoláda na máčení
- 1 lžíce ztuženého tuku (např.Iva)
- 250 ml šlehačky na zdobení (bez přídavného cukru-není třeba)
Postup přípravy receptu
-
Bílky našleháme na sníh, přisypeme cukr a opět šleháme do tuha. Přidáme žloutky, zašleháme a nakonec zlehka přimícháme po částech mouku.
-
Piškot pečeme na pečícím papíře při 170°C asi 15-20 minut.
-
Nachystáme si suchou utěrku, pocukrujeme moučkovým cukrem a ještě teplou roládu na ni překlopíme. Sundáme opatrně pečící papír a i s utěrkou srolujeme (povrch rolády se takto nesloupne). Pozor! chceme dělat miniroládky, tak roládu srolujeme ne jako klasicky na široko, ale nadlouho (budou menší roládky, ale bude jich více).
-
Mezitím si uvaříme pudink (bude z 1/2 litru mléka a 2 pudinků, hodně míchat, bude hustý).
-
Roláda nemusí úplně zchladnout – rozmotáme ji, smotáme již bez utěrky a v polovině rozřízneme. Máme dvě menší rolády, jednu potřeme teplým právě uvařeným pudinkem a druhou marmeládou.
-
Pomalu pevně smotáme tak, aby spoj byl dole. Dáme vychladit.
-
Misku nebo hrnek s čokoládou (tukem) dáme do horké vody a necháme rozpustit a poté trochu vychladnout – bude lépe držet na roládkách – nesteče tak.
-
Rolády potom pokrájíme asi na 1 cm široké roládky (pro snadné krájení doporučuji utírat nůž a máčet ho ve vodě) a namáčíme v čokoládě (osvědčilo se mi, aby čokolády v misce bylo necelý 1 cm, roládky se tak dají celé položit a potom vidličkou nebo špachličkou nabrat, trochu okapat) a pokládáme na pečící papír.
-
Ztuhlé zdobíme šlehačkou. Já jsem do poloviny dala červený barmanský sirup Monin Grenadine.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: inspirace z časopisu Katarínka
Roládu peču z 5-6 vajec, ale dnes jsem pekla jen ze 4, aby roláda byla tenčí.
Nabízím variantu, jak z rolády uděláte zákusky třeba jako z cukrárny:-) a díky čokoládě neoschnou.
Dělala jsem experiment i s pudinkem, protože jsem nechtěla krém.
Čokoláda vespod, šlehačka nahoře a kyselejší marmeláda uprostřed – marmeládové nakonec zvítězily.