
Suroviny
- Těsto:
- 300 g strouhaných jablek
- 3 vejce
- 10 lžic dětské krupičky
- 200 g tmavé Melasy (nebo 300 g třtinového cukru)
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Ostatní:
- 250 g Mascarpone
- 5 lžic řeckého bílého jogurtu
- 4 lžičky citronové šťávy
- moučkový cukr
- pikantní marmeláda
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na nejjemnějším struhadle. Pokud si chceme usnadnit práci, dáme jablka do mixéru.
-
Poté přidáme žloutky, melasu, kakao, dětskou krupičku smíchanou s práškem do pečiva. Do hladkého těsta opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků a nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 stupňů ( horkovzdušná ) asi 20-25 minut. Upečenost zkoušíme špejlí.
-
Než těsto trochu vychladne, připravíme krém. Smícháme mascarpone s jogurtem, citronovou šťávou a dle chuti osladíme moučkovým cukrem. Vlažné těsto pomažeme marmeládou a poté připraveným krémem. Opatrně smotáme a dáme vychladit.
Poznámka od kuchařky
Stejně můžeme připravit i koláč – jen vynecháme závěrečné rolování, nebo těsto nalijeme do dortové formy, ale poté je potřeba péct déle. Použila jsem domácí marmeládu z rebarbory a banánu http://www.lucasinka.cz/?s=rebarbo&x=20&y=6