Roláda

612
- reklama -

Suroviny

Piškot na 1 roládu:
5 PL polohrubé mouky – zarovnané
5 vajec
špetka soli
5 PL krystalového cukru – zarovnané
Krém na 2 rolády:
300 ml mléka
vanilkový puding
5 lžic práškového cukru
2- 3 lžíce zakysané smetany (stejné teploty)
1 lžíce vaječného koňaku nebo rumu (můžeme nahradit nugetou, spařenou kávou, jahodami atd.)
1 máslo
Dále:
tuhé máslo na potření pečicího papíru – stačí slabě

Postup přípravy receptu

  1. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Postupně zašleháváme cukr, žloutky (jeden po druhém) a nakonec mouku (tu jen krátce a rychle).

  2. Těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem a pomazaný máslem. Snažíme se, aby bylo po celé ploše stejně vysoké.

  3. Pečeme v předehřáté troubě na prostředním roštu asi 10 min při 180°C.

  4. Vyndáme po zrůžovění povrchu. Okraje těsta se začnou odlupovat od papíru. Pozor, nepřepéct. Jinak bude těsto vysušené a bude se lámat.

  5. Sesuneme z plechu ihned i s papírem na linku a necháme vychladnout (nerolovat). Po úplném vychladnutí opatrně od všech rohů nadzvedneme a uvolníme pečicí papír. Necháme ale stále ležet na papíru.

  6. Krém: Z mléka a pudingového prášku uvaříme puding a pod celofánem necháme vychladnout do vlažné teploty. Přendáme do šlehací mísy a za postupného šlehání přidáváme smetanu, koňak, cukr a po kouskách celé, ale hodně změklé máslo. Šleháme tak dlouho, až nám krém nabyde, zesvětlá a jsme spokojeni s množstvím a našlehanou strukturou. Krém z 1 kostky másla je na dvě rolády.

  7. Chladnou roládu pomažeme slabě džemem a polovinou krému.

  8. Posypeme pokrájenými mandarinkami z přecezeného kompotu a zabalíme co nejpevněji z delší strany.

  9. Roládu otočíme tak, aby spoj byl vždy na středu vespod, slabě natřeme krémem celou roládu a obalíme třeba kokosem.