
Suroviny
- Piškot na 1 roládu:
- 5 PL polohrubé mouky – zarovnané
- 5 vajec
- špetka soli
- 5 PL krystalového cukru – zarovnané
- Krém na 2 rolády:
- 300 ml mléka
- vanilkový puding
- 5 lžic práškového cukru
- 2- 3 lžíce zakysané smetany (stejné teploty)
- 1 lžíce vaječného koňaku nebo rumu (můžeme nahradit nugetou, spařenou kávou, jahodami atd.)
- 1 máslo
- Dále:
- tuhé máslo na potření pečicího papíru – stačí slabě
Postup přípravy receptu
-
Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Postupně zašleháváme cukr, žloutky (jeden po druhém) a nakonec mouku (tu jen krátce a rychle).
-
Těsto rozetřeme na plech, vyložený pečicím papírem a pomazaný máslem. Snažíme se, aby bylo po celé ploše stejně vysoké.
-
Pečeme v předehřáté troubě na prostředním roštu asi 10 min při 180°C.
-
Vyndáme po zrůžovění povrchu. Okraje těsta se začnou odlupovat od papíru. Pozor, nepřepéct. Jinak bude těsto vysušené a bude se lámat.
-
Sesuneme z plechu ihned i s papírem na linku a necháme vychladnout (nerolovat). Po úplném vychladnutí opatrně od všech rohů nadzvedneme a uvolníme pečicí papír. Necháme ale stále ležet na papíru.
-
Krém: Z mléka a pudingového prášku uvaříme puding a pod celofánem necháme vychladnout do vlažné teploty. Přendáme do šlehací mísy a za postupného šlehání přidáváme smetanu, koňak, cukr a po kouskách celé, ale hodně změklé máslo. Šleháme tak dlouho, až nám krém nabyde, zesvětlá a jsme spokojeni s množstvím a našlehanou strukturou. Krém z 1 kostky másla je na dvě rolády.
-
Chladnou roládu pomažeme slabě džemem a polovinou krému.
-
Posypeme pokrájenými mandarinkami z přecezeného kompotu a zabalíme co nejpevněji z delší strany.
-
Roládu otočíme tak, aby spoj byl vždy na středu vespod, slabě natřeme krémem celou roládu a obalíme třeba kokosem.









